Áfonyás banánkenyér
sponsored links
Ez a banánkenyér egy igazi Jolly Joker. Nem tartalmaz laktózt, sem hozzáadott cukrot illetve semmilyen mesterséges / természetes édesítõszert. Az édességét egyedül a banán adja. Ezért itt tényleg nagyon fontos, hogy túlérett banánt használjunk. Olyat, amit már egyébként a kukába dobnánk, de komolyan. Én most olyan banánokat használtam, amiknek már majdnem teljesen fekete volt a héjuk.
Régóta tudjuk, hogy gyümölcsöt, zöldséget azért is jó tenni a süteményekbe, mert puhává, szaftossá teszik a tésztájukat és még napokkal késõbb is élvezhetõk. Gondoljunk csak a különbözõ céklás, cukkinis sütikre. De most jöjjön a recept!
Hozzávalók:
27 x 12 cm-es sütõformához
1 csésze: 250 ml
1 csésze sima liszt
1 csésze teljes kiõrlésû tönköly búzaliszt
csipet só
1 tk. sütõpor
1 tk. szódabikarbóna
1 tk. õrölt fahéj
4 túlérett banán
2 egész tojás
1/2 csésze étolaj
1/4 csésze laktózmentes joghurt ( tejjel, tejföllel is helyettesíthetõ)
1 tk. vanília aroma
125 gr friss áfonya
Elkészítés:
1. A sütõt elõmelegítjük 160 fokra, a kenyérsütõ formát pedig kibéleljük sütõpapírral.
2. Mindössze 2 edényre lesz szükségünk, egy a száraz, egy a nedves alapanyagoknak. Az egyik edényben az elsõ 6 hozzávalót elkeverjük, félkövérrel szedtem õket.
3. A másik edényben villával áttörjük a banánt, hozzáadjuk a tojásokat, az olajat, joghurtot, vaníliát és kézi hebverõvel elkeverjük.
4. A két tál tartalmát alaposan elkeverjük, legvégül hozzáforgatjuk a megmosott, lecsepegtetett áfonya 3/4 részét. A masszát a formába simítjuk és tetejére szórjuk a maradék áfonyát.
5. Kb. 35-40 percig sütjük, tûpróbát végezhetünk. Akár magában, akár cukormentes lekvárral, reggelire, tízóraira szuper választás. :)