Áfonyalekváros zabkása
sponsored links
Lélekmelemgetõ. Kicsit talán idõigényesebb, mint az eddigi kásáim, de nem sokkal. Egy rossznak ígérkezõ napot így kell indítani. Talán segít ;-)
Elég híg kása, sûrûbbre szoktam készíteni a zabkását, de hûen követtem a receptet. Nem bántam meg, jó volt így is kipróbálni! Kicsit hosszabb a fõzési ideje, mert különben nagyon folyós marad, kis idõ tehát kell neki, de csak pár perccel jelent több ráfordítást.
A lekvár és a tejszín igazán-igazán különlegessé teszi. Használhatsz bocit is, az eredeti is azzal készült, én aznap tejmentesre váltottam (mint a reggeli kásák legnagyobb részénél).
Hozzávalók:
- 1 tk. ánizs
- 3 egész kardamom belseje
- 3 szem fekete bors
- 1 szem szegfûszeg
- 1 tk fahéj
- fél tk. kurkuma
- 1 dl tisztított víz
- 2 datolya kimagozva, feldarabolva
- fél liter zabtej
- 20 dkg zabpehely
- himalája só
- 2 tk. kókuszolaj
- tálaláshoz: 2 ek. áfonyalekvár, 4 ek. zabtejszín, friss kék áfonya
Elkészítés:
- Az egész fûszereket mozsárban összetörjük és összekeverjük az õröltekkel.
- Serpenyõben zsiradék nélkül illatosra pirítjuk, majd felöntjük egy deci vízzel, és pár percig forraljuk. Leszûrjük, és összekeverjük a zabtejjel.
- A fûszeres tejet felforraljuk, hozzáadjuk a zabpelyhet és a datolyát. Kb. 10 percig fõzzük, kevergessük, hogy le ne égjen. A fõzés végén hozzáadunk egy csipet sót és a kókuszolajat.
- Tányérokba szedjuk, áfonyalekvárral megblodítjuk, és egy kevés zabtejszínnel nyakon öntjük.
Forrás: Kochen und Küche magazin