¯UREK ÉS PIEROGI - MAREKKEL
sponsored links
Viki párja észt. Viki észt nyelven tanul. Az észt csoportban tanul Marek is, aki Magyarországon élõ és dolgozó lengyel. Viki szeret fõzni. Marek szeret fõzni. Engem pedig érdekelt, hogyan kell elkészíteni a lengyel ¿urek-et és pierogi-t. Vagyis együtt fõzõcskéztünk - és ittuk a lengyel rövideket - Marek iránymutatásai szerint. :-) ;-)
Most nem az elején, hanem a végén kezdem a szombati nap leírását. Már most szeretnék kedvet csinálni a laktató ételek elkészítéséhez. :-)
1., ¯urek - savanyú leves
Marek úgy mesélte, hogy a ¿urek-et a lengyelek tipikusan húsvét után eszik, hiszen marad a tojásból, a sonkából is, amikbõl elkészíthetõ ez a kiváló leves.
Az íze a kovásztól olyan, mintha savanyú káposztával lenne tele, pedig mégsem. Forró, ízletes, szürcsölõs lengyel csoda. :-)
Íme a végeredmény:
Photo by Naky: http://www.facebook.com/naky.photography
All rights reserved (c) 2014
Photo by Naky: http://www.facebook.com/naky.photography
All rights reserved (c) 2014
Photo by Naky: http://www.facebook.com/naky.photography
All rights reserved (c) 2014
Hozzávalók:
- 200-300 ml kovász
- 4 db krumpli
- 4 db tojás
- fehér kolbász vagy sonka (füstölt tarja)
- só, bors
- 4 gerezd fokhagyma
- majoranna
- cipók
- 2 db vöröshagyma
Elkészítés:
A kovászt annyi vízzel pótoljuk ki, amennyi levet szeretnénk a leveshez, majd azt felforraljuk. Ebbe beletesszük a kis kockákra vágott krumplit, a felkockázott sonkát, vagy kolbászt, a tört fokhagymát, a majorannát, sót és borsot, illetve a pirított vöröshagymát. Külön fõzzük meg a tojásokat. A levest kibelezett cipóba merjük. (A cipót elõtte sütõben megpiríthatod, akkor még az is illatos és ropogós lesz.) A gerezdekre vágott tojást már tálaláskor tesszük a savanyú levesbe.
Marek lengyel kovászt hozott, amit náluk Lengyelországban boltban lehet kapni. Én itthon még nem találkoztam vele a közértekben, de aki tényleg elkészítené ezt a levest, az tud otthon is kovászt készíteni. Az alábbi receptet az interneten találtam. Ha ez nem szimpatikus, akkor utána nézhetsz te is, nagyon sok gyors, és több napos készítési módot is találsz majd.
A kovász készítése házilag:
- 10 dkg teljes kiõrlésû rozs liszt
- 1 dl meleg víz
- 10 dkg teljes kiõrlésû rozs liszt
- 1 dl meleg víz
Egy üvegben alaposan összekeverjük a lisztet és a vizet. Meleg helyre tesszük, és naponta többször megkavarjuk. Két-három napon beindul a kovász mûködése, és egyre nagyobb és sûrûbb buborékok lesznek benne. Ekkor hozzáadunk újabb 10 dkg lisztet és 1 dl meleg vizet, és simára keverjük. Hagyjuk ismét kelni a kovászunkat, majd egy-két nap után ismét keverünk bele 10 dkg lisztet és 1 dl meleg vizet. Amikor a kovász kelésnek indul használhatjuk a megfelelõ mennyiséget belõle.
2., Pierogi
A pierogi, vagy pirog sokféle töltelékkel készíthetõ: túróval, káposztával, darált hússal, sõt vannak édes változata is. A legtipikusabb lengyel töltet a krumpli-túró-hagyma keverék. Mi is ezt készítettük el.
Photo by Naky: http://www.facebook.com/naky.photography
All rights reserved (c) 2014
Photo by Naky: http://www.facebook.com/naky.photography
All rights reserved (c) 2014
Photo by Naky: http://www.facebook.com/naky.photography
All rights reserved (c) 2014
Töltelék:
- fél kg krumpli
- fél kg túró
- 2 db vöröshagyma
- só, bors
Tészta:
- fél kiló finomliszt
- 2 ek vaj
- 1 tojás sárgája
- 3 dl meleg víz
- só
- tejföl
- 1-2 vöröshagyma
- császárszalonna
Elkészítés:
A császárszalonnát kockákra vágjuk, és serpenyõben megpirítjuk. A szalonnát félretesszük, és a zsírjában megpirítjuk a kockákra vágott vöröshagymát is. A krumplit megfõzzük, és hagyjuk kihûlni. Miután az kihûlt, krumpli nyomóval összetörjük, és hozzá keverjük a túrót, illetve a megpirult hagymát. A keveréket sózzuk és borsozzuk.
A tésztához a lisztet, a vajat, a meleg vizet és kevés sót összegyúrjuk. Kinyújtjuk, és egy pohárral köröket nyomunk bele.
A tészta közepére teszünk egy-egy kiskanálnyi tölteléket és félköröket formázunk a tésztából, amelynek a szélét villával lenyomkodjuk.
A megtöltött batyukat forró vízben kifõzzük, majd tejföllel és a megpirított császárszalonnával megrakva tálaljuk.
Lengyel rövidek
A mérges kutya ;-)
Tízkor találkoztunk Vikinél. Majdnem pontosan érkeztem. Marek és Viki már kitöltött röviddel vártak. Mosollyal kezdtünk, fülig érõ szájjal folytattuk, és röhögve fejeztük be a közös fõzõcskézést. Na de ha egyszer finomak ezek a lengyel röviditalok. ;-)
Az egyik "falatka" tejjel készül. Szükség van hozzá Soplica-ra, és egy cent tejre. Olyasmi az íze és állaga, mint a Baileys-nek. Mogyorós zamatú.
A másik csoda, az édes-csípõs "mérges kutya" volt. :-) Szerintem kóstold meg, imádni fogod! Önts egy kevés málna szörpöt a pohár aljára, erre csurgass vodkát, majd csepegtess bele tabasco-t. Egyben kell legurítani a csöppséget. :-)
Marek megmutatta hogyan kell úgy elkészíteni, hogy az egyes rétegek ne keveredjenek. Megpróbáltam.. hát nem remekeltem, de megígértem, hogy mire a 73-at készítem, menni fog ez is. :-)
Azért, hogy a fõzõcske igazán lengyel legyen, Marek elhozta ezt a lengyel motívumokkal tele hímzett mellényét is. A nagyapjától örökölte.. vagyis egyes részeit. Az eredeti elkopott, így azt ki kellett egészíteni. Szép szokás a népviselet átörökítése. :-)
Marek desszertrõl is gondoskodott, bár ez a furcsa állagú kocsonya-féleség nemigen nyerte el tetszésemet. A lengyelek viszont elõszeretettel fogyasztják.
Ez a kiszel:
"A kiszel az orosz és a balti országok gasztronómiájának a specialitása, keményítõ hozzáadásával készített édes, folyékony vagy zselé állagú desszert. Készülhet friss és aszalt gyümölcsbõl - leginkább bogyós gyümölcsökbõl - de almából is, gyümölcslevekbõl, szörpökbõl és híg lekvárból. Általában burgonyakeményítõt tartalmaz, de alkalmanként használnak készítéséhez kukorica keményítõt, vagy kovászt is."
Viki - mint mindig - gondos háziasszonyként sertepertélt. A tészta dagasztás valahogy minden alkalommal az õ reszortja, most is profin dolgozott. ;-)
Én pedig figyeltem, füleltem, stylingoltam.. és ettem.
Isteni volt! :-)
Smacznego! (lengyel)
Jó étvágyat! (magyar)
Head isu! (észt)
-KcZ-