Zúzapörkölt
sponsored links
Rég volt már pörkölt a blogon. Zúzát ritkán fõzök, a lányok nem különösebben komálják, bár ha csak annyit tudnak, hogy "pörkölt", akkor simán meg szokták enni. Pszicho. :P Alapból így aztán be nem tenném a lábamat a henteshez érte, csak olyankor kerül kosárba, ha éppen megakad a szemem rajta. Aztán lefagyasztom és akkor szokott csak terítékre kerülni, amikor egyéb ötlet nélkül toporgok a fagyasztó elõtt.
Pedig finom. A férjem és én legalábbis nagyon szeretjük, igaz a zúza is a megosztó kategóriába tartozik, akár a máj, a pacal, a tengeri herkentyûk vagy például a sertés lába... :))
Hentesnél konyhakész zúzát árulnak. Akár csirke, akár kacsa vagy libazúzát veszek, azért természetesen leöblítem és egyenként átnézem: ha véletlenül maradt zsír (vagy egyéb, oda nem illõ cucc) rajta, akkor azt leválasztom. Valójában ennyi a feladat, de nagyobb méretû zúza esetében, mint most a kacsánál, a zúza húsát közvetlenül fedõ fehér, inas réteget (meg ne kérdezzétek, mi a neve :D) is le lehet húzni - én is így tettem most. Egyébként nyugodtan rajta maradhat, apám szerint igenis kell az oda, de nélküle kicsit elõbb puhul meg a hús. A nem konyhakész zúza tisztítását inkább nem ecsetelem (röviden: felvág, kifordít, tartalom ürít, belsõ bõrszerû réteg kidob), arra úgyis csak az vállalkozik, aki már csinált ilyet. :)))
Szóval zúza átöblít, papírtörlõn víz leitat, fehér izé vagy lehúz vagy nem, ezután tetszõleges méretûre ...