Zöldségtorta

2017-08-14

sponsored links

Igen, nem csak édes tortát lehet készíteni, hanem sósat is, csupa zöldségbõl.
Ugyanolyan szép színes, csak nem gyümölcsös-édes, hanem céklás, répás, fokhagymás... ugye milyen izgalmas?

Korábbi zöldségtorták - ITT - és - ITT -



Többféle variációban készülhet, a lényeg az, hogy az alapja tömény, napraforgómagos, sós, esetleg lehet fokhagymás vagy más intenzív fûszerrel megízesítve, esetleg chili is jöhet :)

A többi rétegben inkább a zöldség dominál, esetleg egy vékony növényi sajtréteg, a tetejére szintén sajt vagy avokádó réteg kerül

Fontos, hogy minden réteget alaposan nyomkodjuk bele a formába, hogy jó tömör legyen. Fontos még, hogy hagyjuk állni legalább egy órát a hûtõszekrényben, hogy szépen lehessen felvágni, szeletelni.

Most egy lehetséges recept jön, de bátran lehet variálni a zöldségeket, fûszereket és a rétegek sorrendjét is. Be lehet hozni pl. a zellert, édesburgonyát, spenótot, stb... Olyan zöldségeket használjunk, ami nem áztatja el a rétegeket, nem túl lédús :)



Hozzávalók:
15 dkg áztatott napraforgó mag
1 gerezd fokhagyma,
1 csipet só, bors, pirospaprika
1 evõkanál víz
30 dkg mandulasajt
30 dkg sárgarépa,
30 dkg cékla
2 evõkanál utifûmaghéj


Elkészítés: a napraforgó magot aprítógépben a fûszerekkel együtt finomra õröljük, hozzáadjuk a pici vizet, hogy összeálljon egy kisebb gombóccá. Félretesszük.
A sárgarépát egy csipet sóval aprítógépben nagyon finomra aprítjuk, szinte krémes legyen. Hozzáteszünk egy csapott evõkanál utifûmaghéjt. Ugyanezt tesszük a céklával is. Ha a cékla nagyon lédús lenne, akkor hagyjuk szûrõben kb 10 percig csöpögni. Ezután tegyük hozzá az utifûmaghéjt.

Mandulasajt: készítsünk mandulatejet kb 30 dkg mandulából. A visszamaradt pépet ízesítsük sóval, sörélesztõ pehellyel, citromlével.  Ízesíthetjük snidlinggel, vagy bármilyen zöld fûszerrel, esetleg füstölt pirospaprikával.

Sütõpapírral béleljünk ki egy 18 cm-es tortaformát. Nyomkodjuk bele a napraforgómagos alapot, kanál hátuljával, vagy egy mûanyag habkártyával ?döngöljük?, majd simítsuk el. Erre öntsük a céklás zöldségmasszát, ezt is alaposan nyomkodjuk le. Erre jön a sajtréteg fele (kb 15 dkg), majd a sárgarépás réteg. A tetejére ismét sajtréteg kerül. Minden réteget alaposan nyomkodjunk le. Ez fontos, mert ez szilárdítja meg a tortát. Egy órára hûtõszekrénybe tesszük, utána szépen vágható.




Folytats a blogon ... gittarawfood.blogspot.com/2017/08/zol...

sponsored links

Keres?s