Zöldségsalátás palacsintatekercs
sponsored links
Unjuk már a böfföt (franciasalátát), de a húslevesben fõtt zöldséget mégiscsak felhasználnánk? Itt a finom, mutatós alternatíva. Elõételként, reggelire vagy svédasztalra, vagy csak úgy, amikor "falnánk valamit" - egyaránt tökéletes.
Zöldségsalátás palacsintatekercs
Hozzávalók 4 személyre a palacsintához: 10 dkg fehérliszt, 5 dkg teljes kiõrlésû liszt, 2 tojás, 3 dl tej, 2-2,5 dl víz, só, olaj;
a töltelékhez: 20 dkg sárgarépa, 10 dkg zellergyökér, 10 dkg zöldborsó, 1 kisebb piros húsú paprika, 2-3 evõkanál kapribogyó vagy savanyú uborka, 1 kisebb hagyma, 1 kis csokor friss tárkony, 5 dl sûrû majonéz, 2 teáskanál magos mustár, 2 evõkanál tejföl vagy joghurt, só, bors, citromlé, 15 g zselatinpor, 3 evõkanál víz.
Elkészítése: A palacsinta hozzávalóit összekeverjük, és 9 palacsintát sütünk belõle. A sárgarépát meg a zellert borsószemnyi kis kockákra vágjuk, majd a zöldborsóval együtt sós vízben megfõzzük, leszûrjük, és hagyjuk kihûlni. Ezalatt a majonézben elkeverjük a mustárt és a tejfölt, hozzáadjuk a kapribogyót, a finomra aprított hagymát és tárkonyt, valamint a kis kockákra vágott paprikát. Ezután belekeverjük a kihûlt zöldségeket is, ízlés szerint sózzuk, borozzuk, illetve ízesítjük citromlével. A zselatinport beáztatjuk a vízbe néhány percre, majd nagyon kis lángon felolvasztjuk. Elkeverjük kevés zöldséges majonézzel, majd hozzáöntjük a többihez. Hûtõbe tesszük, míg formáját jól megtartóvá nem válik. Két-két palacsintát egymás mellé helyezünk kissé egymásra csúsztatva õket, majd egy harmadikat kettévágva oda helyezzük, ahol a palacsinták 1 rétegben vannak. A jól kihûlt krémet háromfelé osztjuk, egyik részét rákenjük a palacsintára, majd jó szorsan felcsavarjuk. A mûveletet megismételjük a többi palacsintával is, így három tekercset kapunk. Fóliába vagy sütõpapírba csomagolva a hûtõbe tesszük, hogy jól megdermedjen. Csak tálalás elõtt veszsük ki a hûtõbõl és szeleteljük.
Megjegyzés:Szintén kitûnõ, kiadós svédasztali fogás.