Zöldségragu barna rizzsel
sponsored links
Hús nélküli ragut, ill. barna rizst még nem készítettem. Most mindkettõnek eljött az ideje. Nem is hittem volna, hogy ez lesz az az étel, amiben a gombát képes leszek megenni, legalábbis 2-3 falat erejéig. :D A Kutyánszkinak ráadásul nagyon ízlett ez a ragu, szóval biztos nem utoljára készült. A rizs már más kérdés, mert én egyrészt amúgy sem vagyok oda érte, másrészt ez a barna változat még kicsit szokatlan mindkettõnk számára. Sebaj, majd megbarátkozunk vele! :)
Hozzávalók 3-4 személyre:
Raguhoz:
20 dkg fehér csiperkegomba
20 dkg sárgarépa
10 dkg zöldpaprika
10 dkg pritaminpaprika
5 dkg újfokhagyma szára vagy póréhagyma
1 fej vöröshagyma
1 nagy gerezd fokhagyma
bazsalikom
kakukkfû
oregánó
só
2 ek olívaolaj
3 dkg zabpehelyliszt/rozsliszt
Körethez:
20 dkg elõgõzölt barna rizs
húsleves/zöldségleves alaplé
só
3 ek olívaolaj
elkészítés:
- A zöldségeket megmossuk, megtisztítjuk. A gombát és a kétféle paprikát kisebb kockákra vágjuk.
- A répát megpucoljuk, gyufaszál vékonyságúra vágjuk. Az újfokhagymaszárról eltávolítjuk a felsõ réteget, majd hosszászában vékony csíkokra vágjuk.
- A vöröshagymát és a fokhagymát megtisztítjuk, elõbbit felaprítjuk, utóbbit áttörjük. A vöröshagymát az olajon kissé megpirítjuk, majd hozzákeverjük a fokhagymát is.
- Rátesszük a zöldségeket, összeforgatjuk, megfûszerezzük és felöntjük 3-3,5 dl vízzel. Fedõ alatt addig pároljuk, amíg a zöldségek félig megpuhulnak. Ezután fedõ nélkül fõzzük tovább, amíg az étel elkészül. De ne fõzzük szét a zöldségeket!
- A lisztet kevés vízzel simára keverjük és besûrítjük vele az ételt.
- Miközben a ragu készül, a rizst 1,5 ek olívaolajon kicsit átpirítjuk, megsózzuk, felöntjük annyi alaplével, ami a rizs mennyiségének kétszeres, és fedõ alatt puhulásig fõzzük. Ha nem fõtt meg teljesen, akkor elzárjuk alatta a lángot, de rajta hagyjuk a fedõt, hogy a gõzben megfõjön.
- Egy serpenyõben 1,5 ek olívaolajat hevítünk, megfuttatjuk rajta a rizst és a raguval együtt tálaljuk.