Zöldséges-vargányás barnarizs
sponsored links
Ezt az ételt leginkább a citromhéj üde zamata varázsolta ennyire ízletessé, na meg a tavalyi szárított vargányának is nagyban szerepe van a dologban. A barnarizs már eleve nagyon tápláló, és egészséges, ennyi zöldséggel felturbózva pedig, egyenesen maga a csoda :)
Hozzávalók (2 személyre):
- 15 dkg barna rizs
- 15 dkg brokkoli (lehet fagyasztott is)
- 7 dkg kukorica (fagyasztott)
- 4 evõkanál szárított vargánya (medvegomba)
- 1 sárgarépa
- 1 fej hagyma
- 1 cikk fokhagyma
- 1/2 evõkanál kókuszzsír (vagy olívaolaj)
- 2 evõkanál szójaszósz
- fél citrom reszelt héja
- 1-2 evõkanál balzsamecet (esetleg citromlé)
- só, õrölt bors
- petrezselyemzöld a díszítéshez
Elkészítése:
- Apróra vágjuk a hagymát, a kókuszzszíron megpirítjuk, hozzáadjuk a reszelt fokhagymát, majd az átmosott rizset. Egy keveset kavargatjuk, hogy a rizs is enyhén megpiruljon.
- Ezután felöntjük kb 9 dl vízzel, és addig fõzzük, amíg a rizs megpuhul, a víz pedig elfõtt (ha szükséges, pótoljuk a vizet. A barnarizs fõzési ideje nagyon sokáig tart, legalább egy óra.
- Ezalatt a szárított gombát 10 percre forró vízbe áztatjuk, majd néhány perc alatt puhára fõzzük.
- Párolóedényben a rózsáira szedett brokkolit rövid ideig pároljuk, éppen csak addig, amíg roppanós marad, a színe pedig szép zöld. Párolóedény hiányában, enyhén sós vízben fõzzük.
- Kevés vízben a fagyasztott kukoricát kb 5 perc alatt megfõzzük, majd leszûrjük.
- Mielõtt a rizs teljesen megfõne, az utolsó percekben hozzákavarjuk a megpucolt, zöldséghámozóval vékony hasábokra vágott répát, a kukoricát, a gombát, meg a brokkolit.
- Ízesítjük szójaszósszal, borssal, reszelt citromhéjjal, balzsamecettel, illetve ha szüksges, megsózzuk (a szójaszósz is sós!).
- Tálaláskor megszórjuk friss petrezselyemzölddel.