Zöldséges-tejfölös tészta
sponsored links
Extra gyors ebéd olyan napokra, amikor nem sok kedvem van fõzni, de mégsem szendvicset akarok tálalni...
Mint ahogy a mai napon, amikor eleve késõn keltünk, nem beszéltük meg elõre, hogy mi legyen az ebéd és így semmi ötletem nem volt. Ti is észrevettétek, hogy a legnehezebb kitalálni azt, hogy mit fõzzünk? Utána a megvalósítás már gyerekjáték.
Jó hírem van, ez a tészta sokszor kihúzhat minket a bajból és még a húsimádó férfiemberek is szeretni fogják. :)
Általában borsó-kukorica-gomba hármas kerül bele, de nem történik tragédia, ha a zöldségeket szabadon variáljuk, akár az alapján, hogy mit találunk éppen otthon. Nekem most nem volt itthon gomba, ezért egy fél zacskó mexikói zöldségkeveréket használtam fel hozzá. Finom lehet egy kis brokkolival kiegészítve is.
Hozzávalók:
- 25 dkg húsos szalonna vagy valamilyen füstölt hús
- 50 dkg zöldség (pl. zöldborsó, kukorica, gomba, stb vegyesen)
- fél marék aprított petrezselyem
- 40 dkg tejföl
- 5-6 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- pici olaj - ha szükséges
- kevés vaj - ha szükséges
- 40 dkg tészta
Ma egy kevés húsos szalonnát és füstölt nyers oldalast tettem bele vegyesen. A mexikói zöldségkeverékben pedig borsót, kukoricát, sárgarépát, zöldbabot és kaliforniai paprikát találtam.
A tésztát enyhén sós vízben fõzzük ki.
Amennyiben friss gombát is szeretnénk felhasználni hozzá, úgy azt tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre és egy kevés vajon pároljuk meg.
Ennek hiányában a mirelit zöldségeket sós vízben fõzzük majdnem teljesen puhára. Ha konzerv zöldségünk van, azt szûrjük le, csöpögtessük le.
A szalonnát, füstölt húst vágjuk kis kockára és egy mélyebb edényben pirítsuk meg. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés olajat, zsírt, nehogy odaégjen. Öntsük bele a zöldségeket, forgassuk össze, ízesítsük sóval, borssal. Fedõ alatt pároljuk kb. 10 percig.
A tejfölben keverjük el a zúzott fokhagymát, a petrezselymet és adjuk hozzá a húsos-zöldséges alaphoz. Körülbelül 10 perc-negyed óra alatt forraljuk össze és tálaljuk forrón a kifõtt tésztával.
A két legfelsõ képen a mai ebédünk látható, vagyis a mexikói zöldségkeverékkel készült szósz. A legalsó pedig egy régebbi étkezésrõl készült fotó, itt kukorica, gomba és zöldborsó került bele. Látható, hogy a jellegén semmit nem változtat, hogy milyen zöldséget adunk hozzá. Az ízén sem igazán, hiszen a füstölt húsféle és a fokhagyma dominál leginkább.
Mint ahogy a mai napon, amikor eleve késõn keltünk, nem beszéltük meg elõre, hogy mi legyen az ebéd és így semmi ötletem nem volt. Ti is észrevettétek, hogy a legnehezebb kitalálni azt, hogy mit fõzzünk? Utána a megvalósítás már gyerekjáték.
Jó hírem van, ez a tészta sokszor kihúzhat minket a bajból és még a húsimádó férfiemberek is szeretni fogják. :)
Általában borsó-kukorica-gomba hármas kerül bele, de nem történik tragédia, ha a zöldségeket szabadon variáljuk, akár az alapján, hogy mit találunk éppen otthon. Nekem most nem volt itthon gomba, ezért egy fél zacskó mexikói zöldségkeveréket használtam fel hozzá. Finom lehet egy kis brokkolival kiegészítve is.
Hozzávalók:
- 25 dkg húsos szalonna vagy valamilyen füstölt hús
- 50 dkg zöldség (pl. zöldborsó, kukorica, gomba, stb vegyesen)
- fél marék aprított petrezselyem
- 40 dkg tejföl
- 5-6 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- pici olaj - ha szükséges
- kevés vaj - ha szükséges
- 40 dkg tészta
Ma egy kevés húsos szalonnát és füstölt nyers oldalast tettem bele vegyesen. A mexikói zöldségkeverékben pedig borsót, kukoricát, sárgarépát, zöldbabot és kaliforniai paprikát találtam.
A tésztát enyhén sós vízben fõzzük ki.
Amennyiben friss gombát is szeretnénk felhasználni hozzá, úgy azt tisztítsuk meg, vágjuk szeletekre és egy kevés vajon pároljuk meg.
Ennek hiányában a mirelit zöldségeket sós vízben fõzzük majdnem teljesen puhára. Ha konzerv zöldségünk van, azt szûrjük le, csöpögtessük le.
A szalonnát, füstölt húst vágjuk kis kockára és egy mélyebb edényben pirítsuk meg. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kevés olajat, zsírt, nehogy odaégjen. Öntsük bele a zöldségeket, forgassuk össze, ízesítsük sóval, borssal. Fedõ alatt pároljuk kb. 10 percig.
A tejfölben keverjük el a zúzott fokhagymát, a petrezselymet és adjuk hozzá a húsos-zöldséges alaphoz. Körülbelül 10 perc-negyed óra alatt forraljuk össze és tálaljuk forrón a kifõtt tésztával.
A két legfelsõ képen a mai ebédünk látható, vagyis a mexikói zöldségkeverékkel készült szósz. A legalsó pedig egy régebbi étkezésrõl készült fotó, itt kukorica, gomba és zöldborsó került bele. Látható, hogy a jellegén semmit nem változtat, hogy milyen zöldséget adunk hozzá. Az ízén sem igazán, hiszen a füstölt húsféle és a fokhagyma dominál leginkább.