Zöldséges tarhonyaleves, fûszeres tepsis krumpli salátával.
sponsored links
Mai ebédünk is végtelenül egyszerû volt, de annál finomabb. Olyan egyszerû, hogy talán nem is érdemes leírni. Hogy mégis megteszem az csak azért van, hogy követni lehessen hogy a testkontrollos étkezés nem jelent éhezést, sõt kifejezetten finom ételek kerülhetnek az asztalra, kalóriaszámlálás nélkül. Ráadásul felhasználtam hozzá a tegnap megmaradt testkontrollos krumplis tarhonyát (amirõl a Testkontroll fülön, február 2-nél lehet olvasni). Így lett az ebédünk ma zöldséges tarhonyaleves és fûszeres tepsis krumpli, nagy adag salátával.
Párom tegnap este kifejtette, hogy inkább háromszor egy héten ugyanazt az ételt eszi, minthogy olyat fõzzek, amit nem szeret. Amikor megemlítettem a tervem a mai ebéddel kapcsolatban, egybõl rávágta, hogy ne is gondolkodjak tovább, mert ez jó lesz.
A tepsis krumplinak láttam neki elõször, mert annak több idõ kell a sütõben. A sütõt 200 fokra állítottam és alsó-felsõ sütésre (mostanában a légkeverésem olyan csikorgó hangokat ad, mint egy süllyedõ hajó). Aztán megtisztítottam 7 db közepesnél kicsit nagyobb, Tesco-s sárga krumplit. Egy tepsit kibéleltem sütõpapírral, a papírt kicsit megolajoztam, hogy ne ragadjon rá a krumpli, aztán ráterítettem a szeletelt krumplit. Fûszereztem só (2 fehér kanál), ételízesítõ (2 fehér kanál), fokhagyma granulátum (4 púpos kávéskanál), õrölt kömény (1 kávéskanál), csípõs fûszerpaprika (3 kávéskanál), õrölt bors (4 színû, frissen õrölve, jó pár tekerés - kb. 1 kávéskanál) keverékével, (persze nem használtam fel az összeset), löttyintettem rá kevés olajat, alaposan bemasszíroztam a krumpliba a fûszereket, aztán irány a sütõ kb. 1 órára. A sütés utolsó 10-15 percében 275 fokra emeltem a sütõ hõmérsékletét, de a krumplit nem kevertem, nem törtem, csak szép pirosra sütöttem.
Amikor a krumpli már a sütõben volt a leveshez is megtisztítottam és sóval, ételízesítõvel és szárított petrezselyemzölddel ízesített 1,5 liter vízben megfõztem 2 felkarikázott sárgarépát, 1 petrezselyemgyökeret, egy nagy szelet zellergumót és fél hegyes erõs paprikát. Amikor a zöldségek megpuhultak, a levest hozzáöntöttem a tegnapi maradék kb. 1,5 adag krumplis tarhonyához (tojás nélküli pirított tarhonyával készült), felforraltam és el is készült.
Már csak a salátát kellett összedobni. Ehhez feldaraboltam fél fej nagyon tömör jégsalátát, 1 paradicsomot, 1/4 kígyóuborkát, egy póré 20 cm-es fehér részét, rácsavartam fél citrom levét, tettem rá 2 csipet sót, pici olajat, õrölt borsot, chiliport és fokhagyma granulátumot, jól elkevertem és máris tálalhattam az elkészült ebédet.
A szénhidrátos ebéd után 3 óra a várakozási idõ.
Párom tegnap este kifejtette, hogy inkább háromszor egy héten ugyanazt az ételt eszi, minthogy olyat fõzzek, amit nem szeret. Amikor megemlítettem a tervem a mai ebéddel kapcsolatban, egybõl rávágta, hogy ne is gondolkodjak tovább, mert ez jó lesz.
A tepsis krumplinak láttam neki elõször, mert annak több idõ kell a sütõben. A sütõt 200 fokra állítottam és alsó-felsõ sütésre (mostanában a légkeverésem olyan csikorgó hangokat ad, mint egy süllyedõ hajó). Aztán megtisztítottam 7 db közepesnél kicsit nagyobb, Tesco-s sárga krumplit. Egy tepsit kibéleltem sütõpapírral, a papírt kicsit megolajoztam, hogy ne ragadjon rá a krumpli, aztán ráterítettem a szeletelt krumplit. Fûszereztem só (2 fehér kanál), ételízesítõ (2 fehér kanál), fokhagyma granulátum (4 púpos kávéskanál), õrölt kömény (1 kávéskanál), csípõs fûszerpaprika (3 kávéskanál), õrölt bors (4 színû, frissen õrölve, jó pár tekerés - kb. 1 kávéskanál) keverékével, (persze nem használtam fel az összeset), löttyintettem rá kevés olajat, alaposan bemasszíroztam a krumpliba a fûszereket, aztán irány a sütõ kb. 1 órára. A sütés utolsó 10-15 percében 275 fokra emeltem a sütõ hõmérsékletét, de a krumplit nem kevertem, nem törtem, csak szép pirosra sütöttem.
Már csak a salátát kellett összedobni. Ehhez feldaraboltam fél fej nagyon tömör jégsalátát, 1 paradicsomot, 1/4 kígyóuborkát, egy póré 20 cm-es fehér részét, rácsavartam fél citrom levét, tettem rá 2 csipet sót, pici olajat, õrölt borsot, chiliport és fokhagyma granulátumot, jól elkevertem és máris tálalhattam az elkészült ebédet.
A szénhidrátos ebéd után 3 óra a várakozási idõ.