Zöldséges, spenótos bulgur
sponsored links
A vacsora egyik körete
Hozzávalók:
-0,5 kg bulgurhoz
-1 liter forrásban lévõ víz
-só
-frissen darált bors
-25 dkg bébi spenót
-kb. 4 csészényi zöldség, jelen esetben sárgarépa, bébi cukkini, pritamin paprika és újhagyma
-kb. 4 csészényi zöldség, jelen esetben sárgarépa, bébi cukkini, pritamin paprika és újhagyma
-4 nagy gerezd fokhagyma
-2,5 dl tejszín (rendes, igazi, 30 %-os...semmiféleképpen nem fõzõ)
Nagyjából egyforma méretûre aprítom az újhagymát,
a sárgarépát, a cukkinit és a paprikát,
amiket kevés olajon dinsztelni kezdek,
roppanós állagúra, al dentére
amiket kevés olajon dinsztelni kezdek,
roppanós állagúra, al dentére
...de kerül a sok finom
zöldség mellé még egy kis vitamin bomba is, mégpedig
a spenót, amit egy kis szeletelt fokhagyma
társaságában a megpárolt zöldségekhez keverek, majd amikor
összeesett, felöntöm a tejszínnel...így párolom készre.
A bulgurhoz pedig:
felforralok 1 liter vizet, a bulgurt sózom, borsozom,
felöntöm a vízzel, összekeverem és több réteg fóliával
betekerem...így hagyom fél órára -közben egyszer
átkeverem-, amíg az összes vizet magába nem szívta.
Annyira egyszerû az elkészítése, hogy bátran ajánlom
kezdõ konyhatündéreknek is! :)
****************************************
És hogy mi is ez a szuper-élelmiszer?
A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon
a török éttermekben ?török rizsnek? is nevezik.
Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret.
A még éretlen, vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják,
kiszárítják, majd durvára összetörik.
Mivel a bulgurt elõzetesen párolják, ezért a magyarok által
ismert búzadarától eltérõen jóformán alig kell fõzni, akár elég
csak vízzel leforrázni.
Sok benne a rost, egy csésze bulgur a napi szükséglet
25%-át fedezi.
A bulgur többféle méretben kapható: van nagyobb,
rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekbõl álló
és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító.
Elõbbit köretként fogyasztják, utóbbi saláták, fõtt ételek alapanyaga
és fasírtot is készítenek vele, belõle.
Indiában édesen is eszik: tejjel, cukorral felfõzve.
A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi
anyagokban mint a rizs, vagy a kuszkusz.
Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van.
B-vitamin és vas is van benne jócskán, ezért nagyon sok
dietetikus javasolja a fogyasztását.
összeesett, felöntöm a tejszínnel...így párolom készre.
A bulgurhoz pedig:
felforralok 1 liter vizet, a bulgurt sózom, borsozom,
felöntöm a vízzel, összekeverem és több réteg fóliával
betekerem...így hagyom fél órára -közben egyszer
átkeverem-, amíg az összes vizet magába nem szívta.
Annyira egyszerû az elkészítése, hogy bátran ajánlom
kezdõ konyhatündéreknek is! :)
A végén -természetesen- össze is lett keverve egymással a két készülvény. ;) |
És hogy mi is ez a szuper-élelmiszer?
A bulgur tulajdonképpen tört búza, Magyarországon
a török éttermekben ?török rizsnek? is nevezik.
Leginkább a közel-keleti és a török konyha által kedvelt köret.
A még éretlen, vagy a meghántolt érett búzaszemeket párolják,
kiszárítják, majd durvára összetörik.
Mivel a bulgurt elõzetesen párolják, ezért a magyarok által
ismert búzadarától eltérõen jóformán alig kell fõzni, akár elég
csak vízzel leforrázni.
Sok benne a rost, egy csésze bulgur a napi szükséglet
25%-át fedezi.
A bulgur többféle méretben kapható: van nagyobb,
rizsszem nagyságú fél-egész búzaszemekbõl álló
és egészen apróra tört, a búzadarához hasonlító.
Elõbbit köretként fogyasztják, utóbbi saláták, fõtt ételek alapanyaga
és fasírtot is készítenek vele, belõle.
Indiában édesen is eszik: tejjel, cukorral felfõzve.
A bulgur gazdagabb rostokban, vitaminokban és ásványi
anyagokban mint a rizs, vagy a kuszkusz.
Glikémiás indexe 46, míg a sima rizsé 70-90 körül van.
B-vitamin és vas is van benne jócskán, ezért nagyon sok
dietetikus javasolja a fogyasztását.