Zöldséges rizotto
sponsored links
Hozzávalók 4 személyre
20 dkg rizotto rizs
1 dl száraz fehérbor
5 dl zöldség alaplé
2+2 evõkanál olaj
1 petrezselyemgyökér
1 sárgarépa
10 dkg zöldborsó
10 dkg gomba
1 sárgarépa
10 dkg zöldborsó
10 dkg gomba
5 dkg reszelt sajt
só
só
A petrezselyemgyökeret és a sárgarépát apró kockára vágjuk, a gombát felszeleteljük. Serpenyõben 2 evõkanál olajat felforrósítunk, rádobjuk a zöldségeket. Sózzuk, felöntjük 1 dl vízzel és lassú tûzön addig pároljuk, amíg a lé teljesen el nem fõ alóla. Félretesszük.
Lábosban felhevítjük az olajat, rátesszük a rizst, fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük a borral.
Lábosban felhevítjük az olajat, rátesszük a rizst, fehéredésig pirítjuk, majd felöntjük a borral.
Lassú tûzön fõzzük, amíg a bor el nem párolog. Hozzáadunk egy kisebb adag zöldség alaplevet, és idõnként óvatosan átkeverve, megvárjuk, hogy a rizs teljesen magába szívja a folyadékot. A következõ adag levet csak akkor adjuk a rizshez, ha az elõzõ már teljesen elfõtt. Ezt a mûveletet addig folytatjuk, amíg el nem fogy a zöldség alaplé. Az utolsó adagnál ne várjuk meg, hogy teljesen magába szívja az összes levet, hagyjunk alatta egy kicsit, különben túl száraz lesz a végeredmény.
Ekkor levesszük a tûzrõl a rizottót, belekeverjük a sajtot, az apróra vágott petrezselyemzöldet, és belereszeljük a citromhéjat.
Lefedve 5-6 percet pihentetjük, majd azonnal tálaljuk.