Zöldséges quiche

2018-04-10

sponsored links







Ez a pite abszolút a maradék megmentésére készült, és igazából a véletlen, vagy inkább az én figyelmetlenségembõl kifolyólag. Történt ui., hogy gyors leveles tésztát szerettem volna készíteni, ám kissé elkalandoztam, és véletlenül tojás is került a tésztába. :D Így már inkább pitetészta lehetett volna csak belõle, de a liszt és a vaj mennyisége a leveles tésztáméhoz, ill. az adott sütõforma méretéhez volt beállítva. Pitetésztának így tehát túl vajas és túl lágy volt, ezért egy kis lisztet kellett még hozzágyúrnom. Persze így sem pont olyan, ahogyan én általában a pitét készítem, de már nem volt visszaút. Gondoltam, lesz ami lesz, csak nem fogom kidobni. Utóbb kiderült, hogy jól tettem. :)Az elõkészített tészta aztán 1 napra a hûtõbe költözött, mert aznap juszt is leveles tésztát, pontosabban rétest akartam sütni. :D Ahhoz pedig felhasználtam a hûtõben található maradékok nagy részét. A tölteléknek való, maradék alapanyag kisebbik részét pedig felhasználtam másnap a már kész pitetésztához. Így lehet az, hogy a korábbi réteslepény és ez a pite nagy százalékban hasonlít egymáshoz, mégis más. :) Bár kissé idegenkedem a nagyon vajas tésztáktól, de ez quiche mégis nagyon ízlett nekem, és készen mégse tûnt túl zsírosnak. :)






Hozzávalók 24 cm átmérõjû pitesütõformához:

Tésztához:

17 dkg fehér tönkölybúzaliszt

3 dkg teljes kiõrlésû tönkölybúzaliszt

15 dkg vaj

1 csapott mk. só

? tojás

1-2 ek. víz


Töltelékhez:

1 vöröshagyma
1 lila hagyma
? póréhagyma
1 bocskor- vagy kaliforniai paprika
? doboz konzerv kukorica
5 dkg füstölt sonka vagy maradék sült hús (elmaradhat)
6 dkg Camambert sajt
Toscana fûszerkeverék (vagy bazsalikom, oregánó, majoránna, kakukkfû, rozmaring, zsálya, borsikafû)
õrölt fehér bors

1 ek. mangalicazsír
3 tojás
20 dkg 20%-os tejföl

elkészítés:

  1. A sóval vegyített lisztkeveréket elmorzsoljuk a felkockázott, hideg vajjal, majd hozzáadjuk a felvert tojás felét, a vizet, és tésztává gyúrjuk. Folpackba csomagolva 1 órára hûtõbe tesszük.
  2. A töltelékhez a hagymákat félbe-, majd vékony szeletekre vágjuk, és a kis kockákra szelt paprikával együtt a felforrósított zsíron megdinszteljük. Közben megsózzuk.
  3. Hozzákeverjük a felaprított pórét, fél percig sütjük, majd elzárjuk alatta a lángot, és beleforgatjuk a kukoricát. A fûszerkeverékkel, valamint õrölt borssal ízesítjük, és hûlni hagyjuk.
  4. A felvert tojásokat alaposan elkeverjük a tejföllel, és a zöldségraguhoz dolgozzuk.
  5. A lehûtött tésztát lisztezett felületen kb. 30 cm átmérõjû körlapra nyújtjuk és kibéleljük vele a pitesütõformát. A felületét villával több helyen megszurkáljuk.
  6. A lehulló tésztaszéleket összegyúrjuk, és akkorára nyújtjuk, hogy elkészíthessük belõle a tésztarácsot. (Nekem kevés tésztám maradt ki, ezért nem tudtam berácsozni a pitét.)
  7. A tölteléket a zsemlemorzsával behintett tésztakorárba öntjük, és a tetején elosztjuk kis darabkákra vágott sonkát és a sajtot. Kanál hátával kissé lenyomkodjuk.
  8. A pitét elõmelegített sütõben megsütjük, majd kicsit hûlni hagyjuk és felszeleteljük. Friss zöldségekkel vagy savanyúsággal együtt tálaljuk.
sütési hõfok: 170°C
sütési mód: hõlégkeverés
sütési idõ: kb. 35 perc












Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2018/04/zolds...

sponsored links

Keres?s