Zöldséges-Miskolci kocsonya ahogyan én készítem
sponsored links
Nagyon szeretjük a kocsonyát szinte egész évben készítem, mindig más más variációban.
Az alap kocsonya receptem mindig ugyanaz, és amikor elkészül a tálalásánál mindig megbolondítom valami plusz dologgal.
Most kukoricát, borsót, tojást és sárgarépát, petrezselyem gyökeret fõztem még hozzá és a kocsonya farsang hangulatához illõen tálaltam.
Hozzávalók:
1kg kocsonyahús
50 dkg füstölt csülök
4 db közepes fej hagyma
1 db fokhagyma fej, kb 20 cikk
1 db sárgarépa
1 csomag szemes-bors
továbbá:
1 csapott evõkanál só
4 csomag csomag zselésítõ por , nálam a Szilas
külön sós vízbe megfõzve:
2 db sárgarépa , karikára vágva
2 db petrezselyem gyökér, karikára vágva
10 dkg zöld borsó
10 dkg kukorica
4 db tojás szeletelve díszítéshez
Elkészítése:
A kocsonyahúst és csülköt berakjuk egy 9 literes fazékba, felöntjük vízzel,a fazék tetejéig!
Felforraljuk, ezután kis-lángra vesszük és mint a húslevesnél szépen lehabozzuk.
Ha már szép tiszta és nincs hab rajta, akkor beletesszük a megtisztított sárgarépát, vöröshagymát , foghagymát amit nem tisztítunk meg csak megmossuk és kicsit szétnyomjuk.
Továbbá hozzáadjuk a szemes borsot is.
Szépen lassan fõzzük addig amíg annyi víz le nem fõ róla, hogy csak a húsokat lepi el a lé, kb ez az idõ 8-10 óra.
Ha elérkezett ez az idõ én leszûröm és egy másik fazékba rakom a levét, a csülköt és a kocsonyahúst kicsi szeletekre szedem szét és egy-egy mély és nagy kerámia edénybe rakom.
Az edény aljára elõször a megfõzött zöldségeket osztom el szépen ízlésesen és ere rakom rá a húsokat.
Amikor szétosztottam a husikat az edényekben akkor újra alágyújtok a fazékban lévõ lé alá és hozzá adom az elõzõleg elkészített zselésítõport és sózom.
Ha jól készítjük el akkor nincs is szükség a zselésítõre mert magától is megalszik.
De mivel én nem tányérokba rakom szét hanem nagyobb edényekbe ezért én mindig hozzáadom a zselésítõt.
Ezután rákanalazom a husikra a levet és ha langyosra hûlt berakom a hûtõbe dermedni.
Dermedés után egy nagyobb tálra kiborítom és szépen felszeletelem , amit én tartármártással kínálok.
Természetesen a kiosztásnál elengedhetjük a fantáziánkat és készíthetünk a zöldségekkel kirakott remek mûveket is, ami akkor tárul elénk ha a megdermedt kocsonyát kiborítjuk egy tányérra:))
Kocsonya farsang alkalmából én is készítettem egy ide illõ kis kompozíciót nektek, amibõl egy lusta béka kukucskál ki.
A kompozíció alját egy szilikonos pite formába öntöttem és külön-külön 3 db pohár alakú szintén szilikonos formába raktam, ennek az aljára egy szeletelt tojás karika került és erre húsos kocsonya.
Tálaláskor egy porcelán békát ültettem a közepébe.
A többit egy 40 x 30 x 10 magas kerámia sütõ edénybe raktam és amikor megdermed csak szeleteket veszek ki belõle, majd tartár mártással kínálom.
Kiválóan illik még hozzá , csak úgy simán a rukkola levelek.
Remélem tetszik?
Jó étvágyat !
Az alap kocsonya receptem mindig ugyanaz, és amikor elkészül a tálalásánál mindig megbolondítom valami plusz dologgal.
Most kukoricát, borsót, tojást és sárgarépát, petrezselyem gyökeret fõztem még hozzá és a kocsonya farsang hangulatához illõen tálaltam.
Hozzávalók:
1kg kocsonyahús
50 dkg füstölt csülök
4 db közepes fej hagyma
1 db fokhagyma fej, kb 20 cikk
1 db sárgarépa
1 csomag szemes-bors
továbbá:
1 csapott evõkanál só
4 csomag csomag zselésítõ por , nálam a Szilas
külön sós vízbe megfõzve:
2 db sárgarépa , karikára vágva
2 db petrezselyem gyökér, karikára vágva
10 dkg zöld borsó
10 dkg kukorica
4 db tojás szeletelve díszítéshez
Elkészítése:
A kocsonyahúst és csülköt berakjuk egy 9 literes fazékba, felöntjük vízzel,a fazék tetejéig!
Felforraljuk, ezután kis-lángra vesszük és mint a húslevesnél szépen lehabozzuk.
Ha már szép tiszta és nincs hab rajta, akkor beletesszük a megtisztított sárgarépát, vöröshagymát , foghagymát amit nem tisztítunk meg csak megmossuk és kicsit szétnyomjuk.
Továbbá hozzáadjuk a szemes borsot is.
Szépen lassan fõzzük addig amíg annyi víz le nem fõ róla, hogy csak a húsokat lepi el a lé, kb ez az idõ 8-10 óra.
Ha elérkezett ez az idõ én leszûröm és egy másik fazékba rakom a levét, a csülköt és a kocsonyahúst kicsi szeletekre szedem szét és egy-egy mély és nagy kerámia edénybe rakom.
Az edény aljára elõször a megfõzött zöldségeket osztom el szépen ízlésesen és ere rakom rá a húsokat.
Amikor szétosztottam a husikat az edényekben akkor újra alágyújtok a fazékban lévõ lé alá és hozzá adom az elõzõleg elkészített zselésítõport és sózom.
Ha jól készítjük el akkor nincs is szükség a zselésítõre mert magától is megalszik.
De mivel én nem tányérokba rakom szét hanem nagyobb edényekbe ezért én mindig hozzáadom a zselésítõt.
Ezután rákanalazom a husikra a levet és ha langyosra hûlt berakom a hûtõbe dermedni.
Dermedés után egy nagyobb tálra kiborítom és szépen felszeletelem , amit én tartármártással kínálok.
Természetesen a kiosztásnál elengedhetjük a fantáziánkat és készíthetünk a zöldségekkel kirakott remek mûveket is, ami akkor tárul elénk ha a megdermedt kocsonyát kiborítjuk egy tányérra:))
Kocsonya farsang alkalmából én is készítettem egy ide illõ kis kompozíciót nektek, amibõl egy lusta béka kukucskál ki.
A kompozíció alját egy szilikonos pite formába öntöttem és külön-külön 3 db pohár alakú szintén szilikonos formába raktam, ennek az aljára egy szeletelt tojás karika került és erre húsos kocsonya.
Tálaláskor egy porcelán békát ültettem a közepébe.
A többit egy 40 x 30 x 10 magas kerámia sütõ edénybe raktam és amikor megdermed csak szeleteket veszek ki belõle, majd tartár mártással kínálom.
Kiválóan illik még hozzá , csak úgy simán a rukkola levelek.
Remélem tetszik?
Jó étvágyat !