Zöldséges lepényke
sponsored links
Javában dübörög a brazíliai foci VB, ilyenkor pedig boldog-boldogtalan ezzel van elfoglalva, többek közt mi is. Az már-már kézenfekvõ, hogy a meccsek hevében lecsúszik pár pohár sör, de azért nem árt, ha van valami ropogtatnivaló is, amely megkönnyíti a hideg nedû útját. Nálunk ezt a szerepet most egy zöldséges lepény vállalta magára!
Hozzávalók a tésztához:
-40 dkg liszt
-20 dkg vaj
-2 tojás
-Só
A töltelékhez:
-1 kg zöldségmix (én most brokkolit, sárgarépát, és zöldborsót használtam)
-1 nagy fej vöröshagyma
-3 gerezd fokhagyma
-2 tojás
-15 dkg natúr krémsajt
-15 dkg tejföl
-Só, bors, szerecsendió
A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze, majd fóliába csomagolva pihentessük egy órán át hûtõbe téve. Ez alatt az idõ alatt sós vízben fõzzük elõ a zöldségeket, pucoljuk meg, és vágjuk apróra a vöröshagymát, és a fokhagymát.
A tojásokat verjük fel, majd keverjük hozzá a tejfölt, és a krémsajtot. Sóval, borssal, õrölt szerecsendióval fûszerezzük. Dobjuk bele a felaprított vöröshagymát, és fokhagymát is.
Vegyük ki a tésztát a hûtõbõl, és lisztezett deszkán nyújtsuk ki. Helyezzük bele az általunk preferált sütõalkalmatosságba (amit elõtte kenjünk ki vajjal). Alakítsunk ki a tészta szélein egy kis peremet, így biztosan benne marad minden, aminek bent kell maradnia. A zöldségeket szépen oszlassuk el rajta, majd öntsük nyakon ezt az egészet a tejfölös-krémsajtos szósszal.
Utolsó lépésként szórjuk meg a tetejét reszelt sajttal (férfiasan bevallom: mi az erre a célra félretett sajtot is megettük, így a képekrõl hiányzik ez az összetevõ), pöttyintsünk rá pár vajdarabkát, és toljuk be a sütõbe, ahol közepes lángon, kb. 30-40 perc alatt süssük készre.
Melegen, és hidegen is igazán finom csemege!
Jó étvágyat hozzá!