Zöldséges lepény teljes kiõrlésû lisztbõl
sponsored links
Próbáltuk, vagyis sikerült is, mert nem vásároltunk, 1 hétig elkerülni a kenyér fogyasztást.
Ma reggelt úgy döntöttem, hogy feloldom, mégis szilveszter van!
Kedvelem ezt a könnyû zöldséges lepényt, a holnapi lencse leves mellé tökéletesen megfelelõ lesz, és a zöldséges hûtõm is kiürül egy kicsit. Óhatatlan, hogy az ember többet vásárok, mint amire szüksége van, különösen ilyenkor karácsony, szilveszter tájékán, amikor vendégek is vannak. Pár napig ez a móka megy, amit itthon találok abból fõzök! Te is próbáld ki!
Ez most egy élesztõ recept, de más tésztával is ugyanígy mûködik!
Hozzávalók a tésztához:
- 40 dkg teljes kiõrlésû tönköly liszt, vagy amennyit felvesz
- 2,3 dkg élesztõ
- 1 púpos teás kanál só
- 1 tk méz vagy cukor
- 2 dl tej
Amikor ezzel megvagyok, kis cipót formázok, és letakarom, félreteszem fél órára, közben elkészítem a zöldség ragumat.
Ragu:
- 1 fél marék hagymaféle, vörös, lila, póré /én most ezt teszek bele/ , újhagyma
- kb 30 dkg káposztaféle / fehér, kel, kínai /
- 2 szem paradicsom + 2 a díszítéshez a tetejére
- 1 nagy szál répa
- 2 db szálzeller, zeller levél, de zeller gumó is szuper!
- 1 kisebb szál petrezselyem gyökér, de csak ha gyenge
- só, bors
- 1 tk kurkuma
- 1 kk római kömény, vagy õrölt kömény
- 1 kk szemölce, elhagyható
- 1,5 ek olaj a pároláshoz
- 5 dkg sajt / 3 fetát, 2 reszelt trappistát tettem bele, mert ezt találtam/
Elkészítés:
A zöldségeket nagyobb darabokra vágom, majd egy serpenyõbe olajat hevítek, és ide borítom az összeset.Sózom, fûszerezem, lefedve, közepes hõfokon párolom, de hagyom ropogósra, mert még sütöm.A legvégén beleforgatom a sajtokat, és már mehet is a tésztára!
A megkelt tésztám legnagyobb részét, de megközelítõleg a 3/4 részét egy kiolajozott tepsibe egyengetem, majd rárendezem a zöldségragut, ekkor jöhetnek a paradicsom karikák, és legvégül a tetejére a tészta csíkok. Teljesen befedhetném, de így mutatósabbnak találom. Magokat is szórhatunk a tetejére!
A végén magokkal megszórom, és irány a 180 fokos sütõ, úgy 30 percre.
Hidegen könnyebb szelni, én még olyankor az ízét is jobban szeretem, de kinek a pap, kinek a papné!