Zöldséges lepény teljes kiõrlésû lisztbõl

2014-01-01

sponsored links



Próbáltuk, vagyis sikerült is, mert nem vásároltunk, 1 hétig elkerülni a kenyér fogyasztást.
Ma reggelt úgy döntöttem, hogy feloldom, mégis szilveszter van!
Kedvelem ezt a könnyû zöldséges lepényt, a holnapi lencse leves mellé tökéletesen megfelelõ lesz, és a zöldséges hûtõm is kiürül egy kicsit. Óhatatlan, hogy az ember többet vásárok, mint amire szüksége van, különösen ilyenkor karácsony, szilveszter tájékán, amikor vendégek is vannak. Pár napig ez a móka megy, amit itthon találok abból fõzök! Te is próbáld ki!
Ez most egy élesztõ recept, de más tésztával is ugyanígy mûködik!





 Hozzávalók a tésztához:

  •    40 dkg teljes kiõrlésû tönköly  liszt, vagy amennyit felvesz
  •      2,3 dkg élesztõ
  •     1 púpos teás kanál só
  •     1 tk méz vagy cukor
  •     2 dl tej    
   A szitált liszthez hozzáadom a meleg tejben elkevert élesztõt, a sót , mézet, és addig  gyúrom amíg ruganyos nem lesz a tésztám, és szinte elválik az edényem falától. A kezem folyamatosan lisztezem.
Amikor ezzel megvagyok, kis cipót formázok, és letakarom, félreteszem fél órára, közben elkészítem a zöldség ragumat.



 Ragu:

  • 1 fél marék hagymaféle, vörös, lila, póré /én most ezt teszek bele/ , újhagyma
  • kb 30 dkg káposztaféle / fehér, kel, kínai /
  • 2 szem paradicsom + 2 a díszítéshez a tetejére
  • 1 nagy szál répa 
  • 2 db szálzeller, zeller levél, de zeller gumó is szuper!
  • 1 kisebb szál petrezselyem gyökér, de csak ha gyenge
  • só, bors
  • 1 tk kurkuma
  • 1 kk római kömény, vagy õrölt kömény
  • 1 kk szemölce, elhagyható
  • 1,5 ek olaj a pároláshoz
  • 5 dkg sajt / 3 fetát, 2 reszelt trappistát tettem bele, mert ezt találtam/

Elkészítés:

A zöldségeket nagyobb darabokra vágom,  majd egy serpenyõbe olajat hevítek, és ide borítom az összeset.Sózom, fûszerezem, lefedve,  közepes hõfokon  párolom, de hagyom ropogósra, mert még sütöm.A legvégén beleforgatom  a sajtokat, és már mehet is a tésztára!

A megkelt tésztám legnagyobb részét, de megközelítõleg a 3/4 részét egy kiolajozott tepsibe egyengetem, majd rárendezem a zöldségragut, ekkor jöhetnek a paradicsom karikák, és legvégül a tetejére a tészta csíkok. Teljesen befedhetném, de így mutatósabbnak találom. Magokat is szórhatunk a tetejére!

A végén magokkal megszórom, és irány a 180 fokos sütõ, úgy 30 percre.


Hidegen könnyebb szelni, én még olyankor az ízét is jobban szeretem, de kinek a pap, kinek a papné!

Folytats a blogon ... viragzorozmaring.blogspot.com/2013/12...

sponsored links

Keres?s