Zöldséges lepény

2014-06-18

sponsored links






Én sem vagyok teljesen komplett. A nyár - valószínûleg - egyik legmelegebb napján bekapcsoltam a sütõt! Tettem ezt azért, mert mindig érdekelt, milyen lehet a pizza teljes kiõrlésû lisztbõl, és ezt képes voltam erre a napra idõzíteni. :D
Elsõre nem mertem teljesen fehér liszt nélküli lepényt sütni, ezért csak picit több, mint a fele liszt lett teljes kiõrlésû, és egyelõre nem is rozs- hanem búzalisztbõl. Ráadásul fõtt krumplit is tettem a tésztájába. A készítése duplán izgalmas volt, mert az albérletben, ahol most lakunk, nem mûködik a sütõ hõlégkeverés funkciója, holott az ilyen pizzaszerû tésztákat mindig azzal sütöm. Nagyon kíváncsi voltam tehát arra, hogy így milyen lesz, átsül-e rendesen egyáltalán.
Az eredménnyel végül nagyon elégedett voltam, mert szerencsére jól sikerült, és elmondhatom, hogy ebben a formában még a zöldpaprikát is jóízûen megettem. Arról nem is beszélve, hogy a Kutyát nagyon boldoggá tettem, mert hosszú idõ után végre ehetett egy kis kelt tésztát.









Hozzávalók 1 lepényhez:

Feltéthez:
1 fej vöröshagyma
20 dkg zöldpaprika
10 dkg sárgarépa
10 dkg zöldborsó
1 ek mangalicazsír
1 tk ételízesítõ
1 tojás
2 ek 12%-os tejföl

Tésztához:
20 dkg krumpli (tisztítva mérve)
15 dkg teljes kiõrlésû búzaliszt
10 dkg fehér kenyérliszt
2 dkg friss élesztõ
kb. 2 dl burgonya fõzõlé
1 tk só
1 tk cukor
1 ek olívaolaj

elkészítés:

  1. A zöldségeket megtisztítjuk. A hagymát finomra vágjuk, a répát kisebb, a paprikát nagyobb kockákra vágjuk.
  2. A hagymát a paprikával együtt a zsíron pirulásig sütjük.
  3. Közben a répát gõz fölött megpároljuk, majd amikor már félpuha, hozzáadjuk a borsót és készre pároljuk. Összekeverjük a hagymás zöldpaprikás alappal, és ételízesítõvel fûszerezzük. Hûlni hagyjuk.
  4. A tojást szétválasztjuk, villával felverjük, elkeverjük a tejföllel, a zöldséges alaphoz adjuk.
  5. A krumplit sós vízben megfõzzük, a fõzõlébõl félretesszük a szükséges mennyiséget, a krumplit hûlni hagyjuk, majd áttörjük.
  6. Egy tálban a liszteket elvegyítjük a sóval és hozzáadjuk a fõtt krumplit.
  7. Az élesztõt a cukorral és 1 ek kenyérliszttel simára keverjük 1 dl krumpli fõzõlében, és letakarva felfuttatjuk.
  8. A felfuttatott élesztõt a krumplis liszthez öntjük, hozzáadjuk az olajat is, és sima tésztává dagasztjuk. Letakarva duplájára kelesztjük.
  9. Ha megkelt, lisztezett felületen vagy akár sütõpapíron 6-7 mm vastagságú téglalappá nyújtjuk, tepsibe tesszük, ráhalmozzuk a zöldségeket és addig kelesztjük még, amíg a sütõ bemelegszik.
  10. Elõmelegített sütõben készre sütjük, majd felszeleteljük.

sütési hõfok: 230°C
sütési mód: alul-felül sütés
sütési idõ: 15-20 perc

















Folytats a blogon ... suniskanal.blogspot.com/2014/06/zolds...

sponsored links

Keres?s