Zöldséges lasagne
sponsored links
Reggel a piacot jártam, gyönyörködtem a friss, zsenge zöldségekben, és persze jól be is vásároltam belõlük. Vettem vagy 5 csomag csodás sárgarépát, sárga cukkinit, friss zöldborsót, spenótot, karalábt, stb....
Mire hazatekertem össze is állt a fejemben a menü, zöldborsóleves és zöldséges lasagne képében. A fiúk persze a jól megszokott, kedvenc darált húsos-paradicsomos változatot kapták, valahogy sejtettem, hogy az én zöldséges verzióm nem fog nálunk osztatlan sikert aratni. Bánhatják....
3-4 ek. olívaolajat és 2 ek. vajat összemelegítettem egy serpenyõben és hozzáadtam 5 vékony szál, karikára vágott sárgarépát, 4-5 karfiolrózsát, amit kisebb darabokra vágtam, egy kisebb fej, keskeny hasábokra vágott karalábét és kb. 30 dkg zöldborsót. Közepes tûzön gyakran kevergetve kb. 5-8 percig pároltam, majd két kisebb, kb. 10 cm hosszúságú sárga cukkinit is felkarikáztam és a zöldségekhez adtam. Sóztam, adtam hozzá 1 tk. cukrot, tekertem rá színes borsot és meghintettem a kertben szedett friss zöldfûszerekkel. Majorannával, oregánóval, snidlinggel és kakukkfûvel, meg kevés petrezselyemmel, de a karalábé zsenge leveleibõl is vágtam bele.
A roppanósra párolt zöldségeket felöntöttem annyi zöldséglével, ami bõven ellepte, felforraltam, majd 1 ek. étkezési keményítõ és 2 dl tejszín keverékével besûrítettem.
Közben megmostam és a vastag ereitõl megszabadított 20 dkg spenótot, majd forró vízbe dobtam. 1 perc után leszûrtem és hideg vízzel leöblítettem, ezután durvára vágtam és a tejszínes zöldségekhez kevertem. Belemorzsoltam 5 dkg kékpenészes sajtot, facsartam bele kevés citromlevet és megkóstoltam. Még némi só, színes bors mehetett hozzá. (Az étel fõzelékként már így is megállta volna a helyét, egy szelet grillezett hússal tökéletes fogás lett volna.)
Egy tûzálló tál aljába öntöttem 1 dl zöldséglevet, kiraktam egy sor lasagne tésztával, szedtem rá a zöldséges raguból, majd megint tészta következett. Arra zöldség, tészta, megint zöldség egészen addig, amíg mind elfogyott. Összesen 30 dkg tészta kellett ennyi zöldséghez. A tetejére tészta kerüljön!
Egy lábasban megolvasztottam 1 ek. vajat, adtam hozzá 1 ek. lisztet és habverõvel habzásig kevertem. felöntöttem 2 dl zöldséglével, elkevertem és 2 dl tejet is adtam hozzá. Állandó kevergetés mellett besûrítettem. Só, színes bors és egy evõkanálnyi kékpenészes sajt került még bele, majd az egészet a tészta tetejére öntöttem.
Az edényt lefedtem egy alufóliával és 180 fokra elõmelegített sütõbe toltam. Kb. 1 órán át sült, az utolsó 10 percre levettem a fóliát a tetejérõl.
Jó étvágyat!