Zöldséges köles leves
sponsored links
Lehet páran mosolyogni fognak a köles láttán. Nekem is új alapanyag. Eddig úgy gondoltam, hogy a köles a papagálynak való, de tévedtem. A köles az egyetlen teljes értékû fehérjéket tartalmazó gabona, amelyik ráadásul lúgos kémhatású, könnyen emészthetõ és nem okoz gázképzõdést. Gondoltam épp ideje bevezetni az étrendünkbe. Így vásároltam fél kiló hántott kölest és az elsõ, amit elkészítettem, egy leves lett.
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 közepes méretû sárgarépa,
- negyed káposzta,
- 3 - 4 krumpli,
- 1 közepes fej hagyma,
- fél csésze megmosott köles,
- 2 ek olíva olaj
- 1 ek ecetes tárkony,
- kevés só,
A sárgarépát meghámoztam, megmostam és lereszeltem. Két ek olajon megdinszteltem. Ez azért jó, mert így kicsit színesebb lesz a leves, de ennél fontosabb, hogy a sárgarépában lévõ A vitamin zsírban oldódik. Elegendõ vízet öntöttem hozzá és feltettem fõni. Hozzáadtam a hagymát (egészben), a vékony csíkokra vágott káposztát, a sót, a tárkonyt és félig megfõztem. Ekkor hozzáadtam a kockára vágott krumplit és puhára fõztem. Utána hozzáadtam a kölest ami nagyon hamar megfõ. Erre vigyázni kell. Miután minden puhára fõtt, kidobtam a hagymát a levesbõl és adtam még hozzá egy kevés tárkonyecetet.
Próbáljátok ki, mert nagyon finom.
Próbáljátok ki, mert nagyon finom.