Zöldséges halleves.
sponsored links
Erre a hétre is jutott egy halas étel, méghozzá egy egyszerû zöldséges halleves. A receptet már nem is emlékszem pontosan hogy hol láttam meg, és már nem is mostanában volt, de örülök hogy akkor elmentettem. Éppen volt itthon 2 db olajos füstölt tõkehalfilé, így abból készítettem el. Az eredeti receptben lazacból készült, de a tõkehallal is nagyon finomra sikerült. Legközelebb azért lazaccal is elkészítem majd. Halkedvelõknek bátran merem ajánlani.
Hozzávalók:
20 dkg füstölt tõkehalfilé olajban
1 db fõzõhagyma (fehér)
2 gerezd fokhagyma
1 db sárgarépa
1 db paszternák (v. petrezselyemgyökér)
1/2 zellergumó
1 dl fehérbor
2 dl tejszín
7 dl víz
só (ízlés szerint)
õrölt fehér bors (ízlés szerint)
2 db zöldségleves kocka
1 db babérlevél
1/2 citrom leve
kakukkfû (ízlés szerint)
A hagymát és a fokhagymát vágjuk fel apróra. A zöldségeket pucoljuk meg, majd vágjuk fel ízlés szerint. (én kisebb kockákra vágtam fel) A halfilét szedjük ki az olajból, majd csepegtessük le, és szintén daraboljuk fel.
Az olajat amiben a hal volt, öntsük bele egy edénybe, majd hevítsük fel. (ízlés szerint használjunk az olajból, nehogy túl zsíros legyen a leves)
A felhevített olajhoz adjuk hozzá az apróra vágott hagymát, majd pároljuk pár percig. Ezután adjuk hozzá az apróra vágott fokhagymát, majd kevergetve pirítsuk pár pillanatig, vigyázva nehogy a fokhagyma megégjen. Ekkor adjuk hozzá a feldarabolt zöldségeket, és pirítsuk pár percig, majd öntsük fel a borral, és félig lefedve 5-6 percig pároljuk. Ezután öntsük fel a vízzel, majd sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg kakukkfûvel, és adjuk hozzá a leveskockát. Forraljuk fel, majd a hõfokot mérsékelve, fõzzük puhára a zöldségeket. (a sózással óvatosan bánjunk, mert a hal eléggé sós)
Amikor a zöldségek megpuhultak, ízlés szerint ízesítsük citromlével, és adjuk hozzá a feldarabolt füstölt halfilét. Ezután forraljuk fel, majd óvatosan kevergetve csorgassuk hozzá a tejszínt. Fõzzük 1-2 percig, majd vegyük le a tûzrõl, és lefedve hagyjuk tálalás elõtt kicsit állni.
Tálalás elõtt merjük a levest tányérba, majd ízlés szerint szórjuk meg frissen szedett kakukkfûvel.