Zöldséges fehérbab leves kolbásszal
sponsored links
Gyerekkorom kedvenc levesét gyakran fõzöm, mégis kimaradt eddig a blog receptjei közül. Ezt most pótolom. Hamar elkészül - az elõzõ napi áztatást persze nem lehet kihagyni -, laktató, és nagyon finom.
Hozzávalók:
30 dkg fehérbab
3 db sárgarépa
2 db fehérrépa
fél karalábé
olaj
2 db (bio) húsleveskocka
1 szál csípõs mangalicakolbász
Elõzõ este beáztatom a babot annyi meleg vízbe, amennyi bõven ellepi. Másnap leöntöm róla az áztatólevet, leöblítem, és odateszem fõni egy lábasban Másfél-2 liter vízben. Hozzáadom a leveskockákat is, legjobb a tyúkleveshez való kocka.
Másik edényben kevés olajon megpirítom-megpárolom a felaprított zöldséget. Kevés vízzel felöntöm, nehogy megégjen.
Amikor megpuhul a bab, hozzáadom a zöldségeket, és a felkarikázott kolbászt. Annyi vizet teszek hozzá, hogy sûrû levest kapjak. Felfõzöm, puhuljon meg benne a kolbász. Kóstolással döntöm el, kell-e utánasózni. A leveskocka és kolbász fûszeressége, sótartalma többnyire pont megfelelõ ízt ad a levesnek.
Aki szereti, szaggathat bele csipetkét.