Zöldséges citromos hekktörzs - Merluciu cu lãmâie ?i legume
sponsored links
Hozzávalók 4 személyre: 8 db. hekktörzs, 50 dkg sárgarépa, 1 póréhagyma, 25 dkg fagyasztott zöldborsó, 1 citrom, 0,5 dl olaj, só, 2 evõkanál hal fûszerkeverék, saláta.
Elkészítése: A haltörzseket bedörzsöljük sóval meg a fûszerkeverékkel, egy tepsibe tesszük. A zöldségeket megpucoljuk, a sárgarépát 2-3 cm-es, a póréhagymát pedig 2 cm-es darabokra vágjuk, majd a halak köré szórjuk. Meglocsoljuk olajjal és a citrom levével, alátöltünk 1 dl vizet, majd forró sütõben 15 percig pároljuk. Ekkor hozzáadjuk a zöldborsót és további 15 percig pároljuk, végül pedig levesszük a fóliát és 10-15 percig pirulni hagyjuk. A tányérokra salátaleveleket teszünk, középre helyezzük a halat, a zöldségeket pedig köréhalmozzuk. Citromkarikákkal tálaljuk.
Megjegyzés: A halfûszerkeveréket a következõ szárított fûszerekbõl állíthatjuk össze: hagyma, petrezselyemzöld, kapor, rozmaring, borsikafû, citromhéj, gyömbér, mustármag, babérlevél, színesbors, szerecsendió. A hozzávalókat alaposan kiszárítjuk, majd kávédarálóban porrá õröljük. Száraz dobozban tároljuk, sót nem adunk hozzá.
Merluciu cu lãmâie ?i legume
Ingrediente: 8 trunchiuri de merluciu, 500 g morcovi, 1 praz, 250 g mazãre congelatã, 1 lãmâie, 50 ml ulei, sare, 2 linguri condimete pentru pe?te, salatã verde.
Prepararea: Trunchiurile de merluciu se asezoneazã cu sare ?i condimente, se pun într-o tavã. Legumele se curã?ã, morcovii se taie în bucã?i de 2-3 cm, se pun lângã pe?te, se stropesc toate cu ulei ?i zeamã de lãmâie, se toarnã 100 ml apã ?i se înãbu?ã 15 minute în cuptorul fierbinte, acoperit cu capac sau cu hârtie de copt. Se adaugã rondelele de praz?i mazãrea ?i se mai lasã 15 minute acoperit, dupã care se scoate capacul ?i se rumene?te la foc mare, timp de 10-15 minute. Se pun frunze de salatã pe farfurii, se a?azã câte douã bucã?i de pe?te în mijloc, iar legumele în jurul pe?tilor. Se decoreazã cu felii de lãmâie.
Sugestie: Amestecul de condimente pentru pe?te con?ine urmãtoarele ingrediente uscate ?i mãcinate cu râ?ni?a de cafea: ceapã, frunze de pãtrunjel, mãrar, rozmarin, cimbri?or, coajã rasã de lãmâie, ghimbir, semin?e de mu?tar, foi de dafin, piper colorat, nuc?oarã.