Zöldséges aszpiktojás
sponsored links
Már húsvét elõtt is szemeztem ezzel a különleges és nagyon látványos hidegtál-megoldással. Viszont akkor már rég megtervezem, hogy milyen fogásokat készítek az ünnepi menühöz, ezért úgy döntöttem, máskorra hagyom az aszpiktojásokat. Akkor amikor több idõm lesz elbíbelõdni vele, hiszen a látvány alapján úgy gondoltam, nem lehet túl egyszerû megcsinálni.
Szerencsére tévedtem. A legmacerásabb része a tojáshéj óvatos kilyukasztása és a tojás eltávolítás volt, a többi ment mint a karikacsapás. De haladjunk szépen sorban.
Hozzávalók:
- 10 db tojás
- 10 dkg párizsi vagy sonka
- 1 kis doboz konzerv kukorica
- 15 dkg borsó
- fél kaliforniai paprika (piros)
- pár szál petrezselyem
- 2 evõkanál zselatin
- 1 dl víz
- 4 dl húsleves
- 1 kávéskanál ecet
- õrölt bors ízlés szerint
A tojások szélesebbik felén óvatosan kb. 2 cm átmérõjû lyukat vágunk, vigyázva, hogy ne repedjen szét. Tartalmukat kiöntjük (én ebbõl sütöttem utána tortát), a tojáshéjakat kimossuk és a lyukkal lefelé beleállítjuk a tartóba, hogy kiszáradjon.
Közben a zselatinport beletesszük egy kis lábasba, 1 dl vízben elkeverjük, hagyjuk megdagadni.
A kaliforniai paprikát és a sonkát/párizsit kis kockára vágjuk, a konzerv kukoricát lecsepegtetjük, a borsót, ha mirelit, enyhén sós vízben megfõzzük, leszûrjük. Mindezeket összekeverjük egy tálban.
A tojáshéjakat megfordítjuk a tartóban, mindegyik belsejébe egy-egy petrezselyemlevelet teszünk. Megtöltjük a zöldségkeverékkel, körülbelül 3/4-ig.
A zselatint felöntjük a húslevessel, kevés borsot szórunk bele, hozzáadjuk az ecetet és állandóan kevergetve felforraljuk. Kissé kihûtjük, majd feltöltjük vele a tojáshéjakban lévõ zöldségeket, egészen a lyuk tetejéig.
Ha marad ki zselatin és zöldségkeverék, nem probléma, bármilyen muffinformát, sütõformát megtölthetünk velük. Én szív alakú formákba töltöttem a maradékot.
Ezután hûtõbe helyezzük egy éjszakára - de legalább 5 órára - majd tálalás elõtt eltávolítjuk a tojáshéjakat, úgy mintha egy fõtt tojást pucolnánk meg. A talpára állítjuk, tálra rendezzük és zöldségeket, sajtot helyezünk köréjük.
Természetesen a töltelék szabadon variálható. Rakhatunk bele sárgarépát, zöld, sárga, kaliforniai paprikát, csemege uborkát, bármit amit mutatósnak gondolunk.
Én anyák napjára készítettem el, nagy sikert arattam vele családom körében. :)
Szerencsére tévedtem. A legmacerásabb része a tojáshéj óvatos kilyukasztása és a tojás eltávolítás volt, a többi ment mint a karikacsapás. De haladjunk szépen sorban.
Hozzávalók:
- 10 db tojás
- 10 dkg párizsi vagy sonka
- 1 kis doboz konzerv kukorica
- 15 dkg borsó
- fél kaliforniai paprika (piros)
- pár szál petrezselyem
- 2 evõkanál zselatin
- 1 dl víz
- 4 dl húsleves
- 1 kávéskanál ecet
- õrölt bors ízlés szerint
A tojások szélesebbik felén óvatosan kb. 2 cm átmérõjû lyukat vágunk, vigyázva, hogy ne repedjen szét. Tartalmukat kiöntjük (én ebbõl sütöttem utána tortát), a tojáshéjakat kimossuk és a lyukkal lefelé beleállítjuk a tartóba, hogy kiszáradjon.
Közben a zselatinport beletesszük egy kis lábasba, 1 dl vízben elkeverjük, hagyjuk megdagadni.
A kaliforniai paprikát és a sonkát/párizsit kis kockára vágjuk, a konzerv kukoricát lecsepegtetjük, a borsót, ha mirelit, enyhén sós vízben megfõzzük, leszûrjük. Mindezeket összekeverjük egy tálban.
A tojáshéjakat megfordítjuk a tartóban, mindegyik belsejébe egy-egy petrezselyemlevelet teszünk. Megtöltjük a zöldségkeverékkel, körülbelül 3/4-ig.
A zselatint felöntjük a húslevessel, kevés borsot szórunk bele, hozzáadjuk az ecetet és állandóan kevergetve felforraljuk. Kissé kihûtjük, majd feltöltjük vele a tojáshéjakban lévõ zöldségeket, egészen a lyuk tetejéig.
Ha marad ki zselatin és zöldségkeverék, nem probléma, bármilyen muffinformát, sütõformát megtölthetünk velük. Én szív alakú formákba töltöttem a maradékot.
Ezután hûtõbe helyezzük egy éjszakára - de legalább 5 órára - majd tálalás elõtt eltávolítjuk a tojáshéjakat, úgy mintha egy fõtt tojást pucolnánk meg. A talpára állítjuk, tálra rendezzük és zöldségeket, sajtot helyezünk köréjük.
Természetesen a töltelék szabadon variálható. Rakhatunk bele sárgarépát, zöld, sárga, kaliforniai paprikát, csemege uborkát, bármit amit mutatósnak gondolunk.
Én anyák napjára készítettem el, nagy sikert arattam vele családom körében. :)