Zöldspárgás rizottó

2014-04-27

sponsored links

zp21zp21

A spárga vitathatatlanul tavaszi kedvenc nálunk. Ezért a szezonban ? ami Magyarországon sajnos elég rövid ? gyakran szerepel az asztalon. Ilyenkor a zöldspárga tempurát és ezt a zöldspárga rizottót minden évben elkészítjük; ez amolyan szertartás nálunk.

Csak úgy, mint egyik kedvenc bloggerünk a sajtszószt egykoron, mi is elõször ?porból? készítettük a zöldspárgás rizottót, köszönhetõen a Knorr több éves, fáradságos fejlesztési munkájának. (Az egyik olaszországi útunk alkalmával akadt a kezünkbe a Knorr Risotto agli Asparagi-ja amikor már nagyon nem bírtuk tovább rizs nélkül és csodák-csodájára ízlett is. Mivel jelentõs készletet nem halmoztunk fel eme ?itáliai csodából?, kénytelenek voltunk friss alapanyagokból itthon reprodukálni. Azóta nem is veszünk zacskósat, hiába is járunk Olaszországban!)

Aki laktató, húsmentes egytálételre vágyik, annak csak ajánlani tudjuk ezt a rizottót; a zöldspárga (és némi reszelt citromhéj) üde ízt kölcsönöz neki, a sajttól és a buggyantott lágy tojástól (szigorúan 3 perces!) pedig isteni krémes lesz!

(Ez most egy kis kitérõ a recept elõtt. A rizottó egyszerûen isteni tud lenni -szerintünk- ha jól készítik. A rizsszemek egyben maradnak, nem fõnek szét, de kellõképpen puhák. Nem kemények! Az étel pedig finoman krémes, kissé ?szószos-lecses? és semmiképp? sem száraz.)

Aki nem szereti tojással (azt csak sajnálni tudjuk, mert istenien krémessé teszi az ételt!), készítse anélkül; azok pedig, akik hús nélkül semmilyen ételt sem tudnak elképzelni, keverjenek tálalás elõtt apró kockákra vágott, fõtt sonkát bele (a legjobb talán a húsvéti fõtt sonka maradéka).

zp11

Szinte minden nagy névnek, úgy mint Jamie Oliver-nek, Marta Stewart-nak, stb? is van  spárgás rizottó receptje. (A Gordon Ramsey-jére külön kíváncsiak lennénk, ahogy a Hell?s Kitchen-ben  hiperaktívan elõadja magát, hogy ?basszus szétfõzted a rizst! mi ez a trutyi??). Mi nem követtünk szigorúan egy receptet sem, több receptbõl gyúrtuk össze a mienket. (További inspirációért ajálljuk még másik kedvenc bloggerünk ínyenc spárgás rizottó receptjeit!)

Hozzávalók (4 adaghoz):

- 35 dkg rizottó rizs (pl. Arborio, ha ez nincs, akkor bármilyen jó minõségû, olasz rizs is megteszi)

- kb. 1.5 liter csirkehúsleves/zöldségalaplé ( a leves/alaplé egy részét helyettesíthetjük a spárga fõzõlevével)

- 2 dl száraz vöröbor (nálunk Tokaji Furmint)

- min. 1 csomag zöldspárga

- 3 ek vaj

- 1 hagyma felaprítva

- 2 gerezd zúzott fokgayma

- 1 cséesze (2,5 dl) reszelt parmezán/Grand Pandano/Pecorino ( a lényeg, hogy kemény sajt legyen)+ a díszítéshez

- só, fehérbors, 1 reszelt citrom héja, 2 ek frissen facsart citromlé, petrezselyemzöld

- 3 perces, buggyantott tojás

1. A spárgák fás végét levágjuk, majd 1 cm vastag karikákra szeleteljük; a spárga csúcsát hagyjuk meg szeletelés nélkül! Forrásban lévõ, egynén sós vízben kb. 2 percig fõzzük (maradjon roppanós).

2. Egy (vastag falú) lábasban felmelegítünk 1 ek vajat, ezen üvegesre pirítjuk a felaprított hagymát (kb. 5-6 perc), ezután hozzáadjuk a zúzott fokhagymát, amivel újabb 1-2 percig, folyamatosan kevergetve pirítjuk. Erre jön a NEM MEGMOSOTT, SZÁRAZ (rizottó) rizs. 2-3 percig kevergetve pirítjuk.

3. a Hagymás-rizses keveréket felöntjük a borral, kevergetve közepes lángos fõzzük. Ha már elpárolgott az alkohol és a rizs majdnem beszívta a bort, jöhet az alaplével fõzés. FONTOS! Mindig csak meleg, forró alaplevet adjunk a rizshez, apródonként, közepes lángon fõzve!

4. Merõkanalanként adagoljuk a riszhez az csirkelevet/zöldséglevet, gyakran megkeverve fõzzük közepes lángon. (Amikor a folyadékot már majdnem beszívta a rizs, akkor adjuk hozzá a következõ merõkanál folyadékot.) Amikor a rizs már puha (de nem szétfõtt, a rizsszemek egyben maradnak végig!) és még marad egy kis alaplé alatta, hozzákeverjük a maradék vajat, a csészényi reszelt parmezánt, az 1-2 ek citromlevet és a roppanósra fõzött spárgát. Sózzuk-borsozzuk, ha kell, végul a reszelt citromhéj és a felaprított petrzselyem következik. Ezután lefedve 4 percig tároljuk.

5. Tálalás elõtt készítsük el a 3 perces buggyantott tojást. A rizottó tetejét meghintjük reszelt parmezánnal, ráhelyezzük a krémes lágy tojást és KÉSZ!


Folytats a blogon ... wannabechef.cafeblog.hu/2014/04/27/zo...

sponsored links

Keres?s