Zöldspárgás kombe - töltött kenyér

2014-05-04

sponsored links

Zöldspárgás kombe

Két-három éve gasztroblogger körökben szinte "kötelezõ gyakorlat" volt a kombe sütés.
A kombe török eredetû töltött kenyérféle. A törökök állítólag ö-vel ejtik: kömbe. Nos, kinek hogy esik jól.
Nekem inkább  a töltött kenyér elnevezés tetszik, az legalább magyarul van. Persze nem kenyér jellege van, inkább lepényszerû, finom leveles tészta. Hagyományosan juhtúróval töltötték, de a sok gasztroblogon rengeteg féle édes és sós töltelékkel találkoztam.
Én eddig valahogy kimaradtam a kombe sütésbõl, hát épp ideje volt kipróbálnom.
Tészta hozzávalói.
- 600 g búzaliszt 
- 2,5dkg élesztõ
- 1 csapott teáskanál kristálycukor
- 350 ml tej
- 2 csapott teáskanál só
- 100 ml víz

Töltelék.
25 deka félzsíros ttehéntúró
1 kispohár tejföl
fél csokor friss zöldspárga
1 fej  lilahagyma
3 gerezd fokhagyma
1 mokkáskanál õrölt fehérbors
só ízlés szerint
zöldfûszerek(zsálya,bazsalikom,oregánó)
2 ek olívaolaj
Kenni:
10 deka vaj
5 ek étolaj
Tetejére.
1 felvert tojás
magvak megszórni
Elkészítés:
Érdemes a töltelékkel kezdeni.
A töltelékhez a  túrót a tejföllel összekevertem.  A  megtisztított spárgát gõz fölött kicsit megpároltam, majd hideg vízben gyorsan lehûtöttem és összemetéltem apróra. A hagymát apróra metéltem és az olívaolajon megfuttattam. Késõbb hozzáadtam a spárgát meg a szétnyomott fokhagymát és együtt még dinszteltem kicsit. Enyhén megsóztam és a fehérborsot is ráhintettem. Mikor kihûlt összekevertem a tejfölös túróval és az összevágott zöldfûszerekkel.


A tészta hozzávalóit a megfelelõ sorrendben a kenyérsütõ tartályába tettem és dagasztásra kapcsoltam a gépet. Ahogy összeállította a tésztát már ki is vettem, nem kell keleszteni. Három egyforma részre osztottam.Minden  gombócot kinyújtunk kb. 30 centis körré. Az elsõt megkenjük a felolvasztott vaj és az étolaj keverékének felével. A következõ kinyújtott tésztakört erre ráhelyezzük és rákenjük az összes tölteléket. A harmadik kinyújtott tésztával betakarjuk, és erre kenjük a vaj-olaj másik felét.

Most következik a hajtogatás. A  tészta két szélét középre hajtjuk. Másik oldalról is középre hajtjuk a tésztát, és kicsit össze is csippenthetjük. Ez a fele kerül alulra a sütõpapírral bélelt tepsiben. Én még egy tortakarimát is raktam bele, hogy formás kerek legyen.  Amikor ezzel megvagyunk, kicsit meglapogatjuk és éles késsel nyolc cikkelyre bevágjuk. nem vágjuk teljesen át, csak hogy kicsit kibuggyanjon a töltelék.
Letakarva egy órát kelesztjük. ezután lekenjük felvert tojással, és ízlés szerint magvakkal vagy reszelt sajttal megszórjuk. Én szezámmagot, lenmagot, tökmagot és napraforgót használtam.
180 fokra elõmelegített sütõben kb fél óra alatt megsütjük.
Nálam 200 fokosra elõmelegített sütõben alsó-felsõ ángon 1 óra alatt sült meg.
Néhány mozzanat a készítésrõl
Nem annyira bonyolult ám elkészíteni! Lehet, hogy leírva annak tûnik, vagy az én stílusom kicsit kacifántos?
A receptet egyébként Chef Viki Házias konyhájából hoztam és (bár én más töltelékkel csináltam) nagyon köszönöm neki! :)
De azért török oldalakon is körül néztem, például  Itt. Náluk tényleg kömbe, a receptje szinte megegyezik, de a sütemény kategóriába sorolják, nem a kenyerekhez. 
Ezzel (is) kínáltam az Anyáknapi köszöntõimet. Jó laktató finomság, biztos máskopr is sütök.
Felvágva
Vaníliavirágot és cserepes szegfût kaptam - mindkettõt nagyon kedvelem
A templomi ünnepségen ez a szép vers is elhangzott.
Ezzel köszöntök én is minden Édesanyát!

Dsida Jenõ: Hálaadás

Köszönöm Istenem az édesanyámat!
Amíg õ véd engem, nem ér semmi bánat.
Körülvesz virrasztó áldó szeretettel,
Értem éjjel-nappal dolgozni nem restell.
Áldott teste, lelke csak érettem fárad,
Köszönöm Istenem az édesanyámat!
Köszönöm a lelkét, melybõl reggel, este
imádság száll Hozzád, gyermekéért esdve.
Köszönöm a szívét, mely csak értem dobban
itt e földön senki sem szerethet jobban!
Köszönöm a szemét, melybõl jóság árad,
Istenem köszönöm az édesanyámat!
Te tudod, Istenem milyen sok az árva,
Aki oltalmadat, vigaszodat várja.
Leborulva kérlek: gondod legyen rájuk,
Hiszen szegényeknek nincsen édesanyjuk!
Vigasztald meg õket áldó kegyelmeddel,
Nagy-nagy bánatukat takard el, temesd el!
Áldd meg édesanyám járását-kelését,
Áldd meg könnyhullatását, áldd meg szenvedését!
Áldd meg imádságát, melyben el nem fárad,
Áldd meg két kezeddel az édesanyámat!
Halld meg jó Istenem, legbuzgóbb imámat:
Köszönöm, köszönöm az édesanyámat!


Folytats a blogon ... tortafuggo.blogspot.com/2014/05/zolds...

sponsored links

Keres?s