Zöldspárga krémleves
sponsored links
A spárgavirágúak rendjének és a spárgafélék családjának
legismertebb és gazdaságilag legjelentõsebb képviselõje
a közönséges spárga, amely élelmiszerként hasznosul
-más fajait dísznövényként termesztik.
Magyarországon általában két fajta kapható: a zöld- és a fehér változat.
A spárga kalóriaszegény étel, nem tartalmaz zsírt és koleszterint, viszont
magas a rosttartalma és enyhe vízhajtó hatású.
Nagyon finom és egészséges!
-1 kg zöld spárgához
-1 nagyobb fej vöröshagyma
-2 gerezd fokhagyma
-2 liter csirke-, vagy zöldség alaplé
-2 dl (rendes :) tejszín
-vaj
-nagyon jó minõségû olívaolaj (ez az a szép zöld színû, a tetején :)
-só
-frissen darált bors
-1 ek étkezési keményítõ (ez akár el is hagyható, ha kevesebb folyadékkal öntjük fel)
-friss eper, ízlés szerinti mennyiségben
A spárgák végét letöröm (ahol adja magát...és ne sajnáljuk,
mert a legvége fás, az nem igazán ehetõ) és letöröm még a
felsõ részét is (azt is ott, ahol engedi-ezt félreteszem),
leöblítem, darabolom.
Kevés vaj és olívaolaj (ide jó az extra szûz is) keverékén megdinsztelem
az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát,
az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát,
felöntöm levessel, beledobom a spárgát és puhára fõzöm.
Ezután beleengedem a botmixert, simára turmixolom,
hozzáöntöm a tejszínt, beleteszem a spárgák fejét is
és kb. 10 perc alatt készre fõzöm a levest...
a legvégén keverem bele (kevés hideg vízben elkeverve)
a keményítõt, amivel már csak felfõzöm.
Mellé (vagyis inkább bele) friss, feldarabolt eper került
és nagyon jó fajta olívaolaj
...nagggyon finom lett. :) :) :)
és nagyon jó fajta olívaolaj
...nagggyon finom lett. :) :) :)