Zöldspárga citrusos bodzamártással

2014-05-27

sponsored links

Májusban már szinte mindenhol megjelenik, virágzik a bodza. A virágból és õsszel a bogyós termésbõl is sokféle, jóízû konyhai alapanyag készülhet, ilyen a szörp, a lekvár, hogy csak a legismertebbeket említsem. Idén elõször egy bodzamártásban gondolkoztam, s szerencsémre találtam egy olyan por- és füstmentes helyet, ahonnan begyûjthettem.

Hozzávalók:
kb. fél liter víz,
egy tucatnyi zöldspárga,
5-6 tenyérnyi bodzavirág,
egy nagyobb citrom,
egy kisebb zöldcitrom,
2 tk. só, 3 ek. cukor,
vaj, bors, 1 dl natúr joghurt,
1 ek. kukorica keményítõ.

Készítés:
A bodzavirágokat elõzõ este beáztatom a vízbe. Másnap száráról leszedem a virágokat, a citrom, zöldcitrom levével, kevés sóval és a cukorral együtt felfõzöm. Botmixerrel jól átdolgozom, majd leszûröm. Kicsit állni hagyom, majd vissza tûzhelyre. A natúr joghurtot kikeverem a keményítõvel, és folyamatos keverés mellett a bodza levéhez adom, ezzel mártásos állagúra sûrítem.
A zöldspárgákat száruknál nagyjából félbevágtam, a szárakat félretettem, a felsõ részt pedig serpenyõben, kevés vajon, só és bors társaságában jól megpirítottam. Nem kell sok idõ, nagyjából 2-3 perc elég a spárgáknak, majd tányérra tettem, és a bodzamártással együtt kínáltam. Aki szereti, még a citrom héjából reszelhet rá keveset. 



Folytats a blogon ... culinaricum.blogspot.com/2014/05/zold...

sponsored links

Keres?s