Zöldparadicsomos zakuszka - Zacuscã cu gogonele
sponsored links
Hozzávalók: 3 kg kápia paprika, 2 kg zöldparadicsom, 1 kg sárgarépa, 1 kg hagyma, 1 l paradicsomlé, 4 dl olaj, só, bors.
Elkészítése: A paprikát meg a zöldparadicsomot grillrácson vagy a sütõben addig sütjük, míg a vékony héja felhólyagzik, majd külön-külön tálba rétegezzük, enyhén lesózzuk és letakarjuk. 10-15 perc után a héjukat lepucoljuk, a paprikát kimagozzuk, majd apróra vagdaljuk. A hagymát megpucoljuk, apróra vágjuk, a sárgarépát meghámozzuk és lereszeljük. Az olajat üstben vagy egy nagy lábasban felhevítjük, rádobjuk a hagymát és üvegesre dinszteljük. Ekkor hozzáadjuk a sárgarépát, megsózzuk és együtt dinszteljük tovább. 10-15 perc után hozzáadjuk a paprikát meg a zöldparadicsomot és álladó kavarás mellett mérsékelt tûzön fõzzük. 40-45 perc után rátöltjük a paradicsomlevet, borsózzuk és ha szükséges, még sózzuk. Addig fõzzük, míg föladja az olajat. Tiszta, csírátlanított befõttesüvegekbe tesszük, rácsavarjuk a fejtetõket és 30 percig vízben dunsztoljuk.
Zacuscã cu gogonele
Ingrediente: 3 kg ardei kapia, 2 kg gogonele, 1 kg morcovi, 1 kg ceapã, 1 l bulion, 400 ml ulei, sare, piper.
Prepararea: Ardeii ?i gogonelele se prãjesc pe grill sau în tavã în cuptor, pânã ce coaja sub?ire se creapã, dupã care se pun în castroane separate, se sãreazã ?i se acoperã cu un ?tergar. Dupã 10-15 minute se curã?ã de pieli?a sub?ire ?i se mãrun?esc. Ceapa se mãrun?e?te, morcovii se curã?ã ?i se dau pe rãzãtoare. Se încinge uleiul în ceaun sau într-un vas mai mare, se înãbu?ã ceapa pânã devine translucidã, apoi adaugã morcovii, se sãreazã ?i se înãbu?ã împreunã în continuare. Dupã cca. 10-15 minute se pun ardeii ?i gogonelele ?i se fierb amestecându-se constant. Dupã 40-50 minute se toarnã bulionul, se asezoneazã cu sare dacã mai este nevoie ?i piper. Se fierbe pânã ce dã uleiul la suprafa?ã, apoi se scoate în borcane curate ?i sterilizate. Borcanele înfiletate se pun într-un vas cu apã ?i se fierb la foc moderat 30 minute. Se lasã la rãcit în apã, dupã care se pãstreazã în cãmarã uscatã ?i rãcoroasã.