Zöldparadicsom chutney
sponsored links
Ez egy amolyan évadzáró recept. :) Véget ért a kedvenc évszakom, s ezzel együtt nyugovóra tért a konyhakert is. Felszedtünk mindent, amit lehetett, s eltettük télire a nyár és az õsz ízeit. Bevallom, sajnáltam nagyon a paradicsomtöveket, mert még annyira szépek voltak, de hát mit lehet tenni, ha egyszer jön a tél. A rajtuk lévõ bogyók aligha értek volna már be. Így hát megmenekítettem egy jó adag zöld paradicsomot, igaz tervem még nem volt vele. Szépen itt ücsörögtek egy tálban a kamrában és várták a sorsukat. Én pedig elkezdtem kutakodni, hogy miképpen is használhatnám fel õket, ha már egyszer megmenekültek az enyészettõl. :) Találtam is sok receptet, végül Nigel Slater paradicsom csatniját választottam. Szerencsére, mert nagyon finom. :D Gondoltam, hogy most sem fogok csalódni. ;) Az utolsó kis cukkinik is asztalra kerültek ez alkalomból. ...csak egyszerûen, rántva. Némi kurkumát kevertem csak a liszthez, amitõl kicsit különleges és igen szép színû lett ez a csemege. Így búcsúzom én az õsztõl. :)
A csatnit kínálhatjuk grillezett húsokhoz, sültekhez, vagy rántott, bundázott zöldségek mellé is.
Hozzávalók 4 db ~320ml-es üveghez:
1 kg zöld paradicsom
30 dkg vöröshagyma
10 dkg mazsola
25 dkg cukor
2 piros chilipaprika (elhagyható)
1/2 ek. só
2 ek. mustármag
1 tk. õrölt gyömbér
2,5 dl fehérborecet
- A megmosott paradicsomot méretétõl függõen felkarikázzuk, vagy félbe vágjuk. A hagymát megtisztítjuk, félbe vágjuk, majd 3-4 mm vastag csíkokra szeljük. A chilipaprikát felkarikázzuk. A mazsolát átmossuk.
- Egy nagyobb lábasba, vagy tapadásmentes, magas falú serpenyõbe tesszük az összes hozzávalót és nagy lángon felforraljuk.
- Ezután a tüzet mérsékeljük és takarék lángon -néha megkeverve, nehogy leragadjon-, további egy órán át, vagy addig fõzzük, míg a csatni a kívánt állagot eléri.
- Tiszta, száraz üvegekbe szedjük, celofánnal és/vagy ép, tiszta tetõvel lezárjuk. Egy napra száraz dunsztba tesszük, ezután mehetnek a kamrapolcra. :) Felbontás után hûtõben tároljuk.