Zöldfûszeres malacrolád - Porchetta
sponsored links
Hozzávalók 8-10 személyre: 1,5-2 kg malac császárhús, 1,5 dl fehérbor, 1 hagyma, 5 cikk fokhagyma, 1 szikkadt zsemle, 1 nagy marék zöldfûszer(rozmaring, zsálya, kakukkfû, bazsalikom, petrezselyemzöld), 1 citrom reszelt héja, olívaolaj, só, õrölt bors.
Elkészítése: A császárhúst kiterítjük, ha elég vastag lapjában kettõbe szeljük, úgy hogy ne vágjuk át teljesen és ki tudjuk teríteni. Éles késsel beirdaljuk, megszórjuk sóval meg frissen õrölt borssal, meglocsoljuk a borral, majd felcsavarjuk és legalább 2 órára hûtõbe tesszük. Az apróra vágott hagymát olívaolajon üvegesre dinszteljük, hozzáadjuk az apróra vágott fokhagymát, összekavarjuk és leveszük a tûzrõl. A zsemlének levágjuk a héját, késes aprítóba tesszük a zöldfûszerekkel együtt és összevágjuk. Hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, majd az egészet a kihûlt hagymákhoz keverjük, sózzuk, borsózzuk. A császárhúst kiterítjük, rászórjuk a zöldfûszeres tölteléket, majd a bõr nélküli felétõl kezdve felcsavarjuk. Konyhai zsinórral megkötözzük, tepsibe fektetjük, kevés vizet öntünk alája és alufóliával befedjük. Forró sütõben 1 órát pároljuk, majd levesszük a fóliát és ropogósra sütjük. Hidegen, melegen egyaránt fogyasztható.
Ruladã Porchetta
Ingrediente pentru 8-10 persoane: 1,5-2 kg piept de porc de purcel cu ?oric, 150 ml vin alb, 1 ceapã, 5 cã?ei usturoi, 1 chiflã pu?in uscatã, 2 legãturi mari de verde?uri(rozmarin, salvie, cimbri?or, busuioc, frunze de pãtrunjel), coaja rasã de la 1 lãmâie, ulei de mãsline, sare, piper.
Prepararea: Pieptul de porc se pune pe masa de lucru, dacã este mai groasã, se taie în douã pe orizontalã, astfel încât sã se ob?inã o ?foaie? mare de carne. Se asezoneazã cu sare ?i piper, se strope?te cu vinul ?i se ruleazã. Se acoperã cu folie ?i se pune la rece pentru cel pu?in 2 ore. Ceapa mãrun?itã se înãbu?ã în ulei pânã devine translucidã, se adaugã usturoiul mãrun?it ?i se ia de pe foc. Chifla se rupe în bucã?i, se pune în blender împreunã cu verde?urile ?i se mixeazã. Se adaugã peste ceapã împreunã cu coaja de lãmâie, se asezoneazã cu sare ?i piper ?i se amestecã. Pieptul de porc se desface din nou, se întinde umplutura cu verde?uri ?i se ruleazã începând de la partea fãrã ?oric, apoi se leagã cu sfoarã. Se a?azã într-o tavã, se toarnã pu?inã apã ?i se acoperã cu folie de aluminiu. Se înãbu?ã timp de o orã în cuptorul fierbinte ?i se lasã la rumenit pânã ce ?oricul devine crocant. Se serve?te caldã ori rece.