Zöldfûszeres csirkemellpástétom
sponsored links
Hétvégén jártam a városon kívül. Gyönyörûen zöldül minden, a kertek és a fák telis-tele virággal. Ámulatba ejtõ látvány, nem is beszélve az állandó madárcsivitelésrõl, amivel egyszerûen nem tudok betelni. Láttam gólyákat a fészkükben, varjak röpködtek a fejem felett, csõrükben ágdarabokkal - otthont adó fáik felé igyekeztek, ahol lelkesen építik az égkék háttérben lebegõ bölcsõket fiókáiknak.
Mindig elámulok ezen az ésszel fel nem fogható és hihetetlen intelligencián, ami az élet szédült táncát irányítja és áthatja, a tökéletesnél is tökéletesebben. Honnan jön? És kié?
Mindig elámulok ezen az ésszel fel nem fogható és hihetetlen intelligencián, ami az élet szédült táncát irányítja és áthatja, a tökéletesnél is tökéletesebben. Honnan jön? És kié?
Egy folyamatosan üzemelõ konyhában mindig van maradék... most éppen egy fél sült csirkemell árválkodott a hûtõben. Önmagában már nem volt kedvem megenni, így zöldfûszeres pástétom készült belõle, mert az ablakomban gyönyörûen hajtanak már a fûszernövények is, a medvehagyma pedig állandó lakója a fridzsidernek - szegény, nem engedem ki a hideg barlangból, brumbrumm. ? ?
Hozzávalók 4 fõre:
1 egész sült csirkemell (olyan 60-70 dkg-os sütés elõtt)
6 dkg szobahõmérsékletû, puha vaj
1 evõkanálnyi mustár (lehet angol mustárkrém is vagy német, az a darabosabb fajta, de a sima is jó)
2 evõkanálnyi medvehagyma (összevágva ennyi)
1/2 evõkanálnyi friss (citromos) kakukkfû
1/2 evõkanálnyi friss tárkony
só, frissen õrölt bors
1 tubus natúr krémsajt (vagy 4 natúr medvesajt kocka vagy 10 dkg-nyi natúr sajtkrém: philadelphia vagy mascarpone)
1/2 evõkanál sûrû tejföl
A csirkemellet apróra vágtam - könnyû mûvelet, fölösleges a robotgépet összemaszatolni - majd minden hozzávalót alaposan hozzákevertem. S ennyi lenne. Fincsi. Fõleg pirítóson, retekkel vagy uborkával, vagy újhagymával.
Vacsorára tökéletes, de elõételnek is beilleszthetõ egy menüsorba. Vagy svédasztalra is kitûnõ, ez esetben én sütnék mini labdacsokat égetett tésztából (tudjátok, a képviselõfánknak a tésztája, amit mi általában édes töltelékkel szoktunk meg, de mivel a tésztában nincs cukor, ezért bármilyen sós krémmel is tölthetõ), és megtölteném õket ezzel a finom krémmel. Guszta és extra lenne. ?
Pitetölteléknek is tökéletes, csak akkor a fenti krémhez adjunk még 2 felvert tojást, és vagy 1 dl tejet, vagy még 2 nagy evõkanál tejfölt. Sima sós, vajas pitetésztába töltve kész is a csirkés pite. Vagy ha nem zárjuk le a tetejét tésztával, akkor a csirkés galette. ?