Zöldfûszeres-citromos sült csirke céklás rakott burgonyával
sponsored links
Biztos elég bizarrul hangzik ez a párosítás, és talán úgy is néz ki, de nem kell megijedni tõle. Talán szokatlan, de nagyon finom.
A csirkét a múlt hétvégén a pároméknál készítettem el, akkor sebtiben találtam ki a fûszerezést. Mivel nem csak magamnak készítettem, nagyon izgultam, hogy milyen lesz. Végül csak annyi kritikát kapott, hogy egy kicsit tovább is sülhetett volna, hogy ropogósabb legyen. Nekem már akkor is pont jó volt, de most erre is odafigyeltem.
A rakott krumpli ötletét még Karácsonykor láttam Gordon Ramsay-tõl, nagyon megtetszett, azóta szerettem volna kipróbálni, de mindig félve nézegettem a céklákat a piacon, egészen mostanáig. Még sosem ettem, csak savanyítva, sokáig nem is szerettem, de kezdem egyre jobban megkedvelni, ebben az ételben is igazán jó lett, és szerintem külön bája van, hogy rózsaszínre színezi a tejszínt (és persze a krumpli javát is).
A húshoz:
- 8 db csirke alsócomb
- majoránna
- bazsalikom
- 2 gerezd fokhagyma (6 g - 1,57 g CH)
- só
- bors
- 1-2 ek citromlé
- 2 ek olíva olaj
- margarin
A körethez:
- 4 közepes burgonya (640 g - 128 g CH)
- 2 közepes cékla ( 400 g -23,6 g CH)
- 200 ml fõzõtejszín
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
A körethez meghámozzuk és vékony szeletekre vágjuk a burgonyát és a céklát. Egy hõálló tálat jól átdörzsölünk fokhagymával, majd kivajazzuk. Elõször egy sor krumplit, aztán egy sor céklát fektetünk bele. Sózzuk, borsozzuk, majd tovább rétegezzük, a tetejére burgonya kerüljön. Ráöntjük a felmelegített tejszínt és fólia alatt kb. 200 fokon egy óráig sütjük, amíg a krumpli meg nem puhul.
Amikor berakjuk a sütõbe, gyorsan elõkészítjük a húst. Egy tálban bepácoljuk az olajjal, a fûszerekkel, kevés citromlével és az áttört fokhagymával. Letakarva hûtõbe rakjuk, így mire a krumpli elkészül, már mehet is be a helyére a sütõbe. Ehhez egy nagy jénai edényt jól kivajazunk, vagy kibélelünk sütõpapírral, belefektetjük a húsokat és a tetejére kevés margarint kockázunk. Lefedve 55-60 percig sütjük, majd a fedõt levéve további 50 percig. Ilyenkor érdemes kb. 10 percenként a saját levével meglocsolni, mert így a bõre szép lassan ropogósra sül, de a hús nem szárad ki.
Az ételben összesen 153,17 g CH van, ez személyenként 38,29 g.
Az ételben összesen 153,17 g CH van, ez személyenként 38,29 g.