Zöldfûszer-kéregben sült pulykamell grillezett cukkinivel és mozzarellás paradicsomsalátával
sponsored links
Kedves Olvasó! Díjnyertes recept következik. Úgy értem, a szó szoros értelmében. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a lentebb olvasható étel több mint 150 recept közül elnyerte a második helyezést a Kor Kontroll Társaság és a MOMOT által kiírt országos receptversenyen, melyen testsúlycsökkentõ, egészségmegõrzõ ételek receptjeivel lehetett nevezni. (A versenykiírás itt, beszámoló a díjkiosztóról itt.) Szóval, ha Te is egy könnyed, egészséges, de ízekben gazdag fogásra vágynál, bátran ajánlom ezt az ételt, mert ez tényleg ilyen, és már papírom is van róla. :)
Nem is szeretném húzni az idõt apró-cseprõ egyéb ügyekkel, írom is a receptet:
Hozzávalók (4 személyre):
- 8 közepes pulykamell szelet (lehet csirkemellbõl is készíteni, ekkor személyenként egy csirkemell filét szeleteljünk fel
- 3 dl író vagy folyékony kefír
- 2 gerezd fokhagyma
- só, bors
- 3 evõkanál zsemlemorzsa
- 1 evõkanál felaprított, szárított citromfû, bazsalikom, kakukkfû és snidling (nyáron használjunk friss zöldfûszereket, ezekbõl legalább másfélszeres mennyiség kell)
- egy citrom reszelt héja
- 3 evõkanál apróra vágott petrezselyem (ha ebbõl is szárított áll rendelkezésünkre, akkor a fele is elég)
- 2 evõkanál reszelt parmezán
Továbbá:
- két nagyobb cukkini
- kevés olíva olaj a tepsi kikenéséhez és a cukkini sütéséhez
Hozzávalók a salátához:
- 6 nagyobb paradicsom
- 20-30 dkg mozzarella
- egy kis csokor friss bazsalikom
- másfél evõkanál olívaolaj
- egy-egy teáskanál balzsamecet és citromlé
- egy csipet tetszõleges édesítõ (xilit, nádcukor stb)
- fél gerezd fokhagyma
- egy csipet só és bors
- esetleg kevés reszelt parmezán
Elkészítés:
A húst enyhén klopfoljuk ki. A fokhagymát fokhagyma nyomóval nyomjuk a kefírbe (vagy íróba), vagy kis lyukú reszelõn reszeljük le és úgy keverjük hozzá. Ebbe áztassuk bele a húsokat legalább egy órára.
A sütõt melegítsük elõ 190 fokra (alsó-felsõ sütés). Vékonyan kenjük ki egy tepsi alját olíva olajjal. Keverjük össze a zsemlemorzsát a zöldfûszerekkel, a citromhéjjal és a parmezánnal és borsozzuk meg a keveréket. A húsokat csepegtessük le, enyhén sózzuk és hempergessük meg a fûszerkeverékben, majd fektessük egymás mellé a tepsiben. A tepsit szorosan takarjuk le és így süssük kb 30 percig, amíg a hús megpuhul. Ekkor vegyük le róla a takarást, állítsuk a sütõ hõmérsékletét 210 fokra és így süssük még a húst kb 10 percig.
A cukkinit ujjnyi vastagon szeleteljük fel, enyhén sózzuk és borsozzuk, majd grillserpenyõben vagy tapadásmentes serpenyõben kiskanálnyi olívaolajon mindkét oldalán süssük meg.
A salátához a paradicsomot és a mozzarellát kockázzuk fel. Tépkedjük hozzá a bazsalikomot. Az öntethez az olívaolajat, a citromlevet, a balzsam ecetet, valamint a reszelt vagy fokhagyma nyomón átnyomott fokhagymát, sót, édesítõt és borsot alaposan keverjük össze. Végül forgassuk össze a paradicsomos keverékkel. Reszelt parmezánnal tovább ízesíthetjük, de ez el is maradhat.