Zöldfûszer-kéregben sült pulykamell grillezett cukkinivel és mozzarellás paradicsomsalátával

2014-03-26

sponsored links

Kedves Olvasó! Díjnyertes recept következik. Úgy értem, a szó szoros értelmében. Nagyon büszke vagyok rá, hogy a lentebb olvasható étel több mint 150 recept közül elnyerte a második helyezést a Kor Kontroll Társaság és a MOMOT által kiírt országos receptversenyen, melyen testsúlycsökkentõ, egészségmegõrzõ ételek receptjeivel lehetett nevezni. (A versenykiírás itt, beszámoló a díjkiosztóról itt.) Szóval, ha Te is egy könnyed, egészséges, de ízekben gazdag fogásra vágynál, bátran ajánlom ezt az ételt, mert ez tényleg ilyen, és már papírom is van róla. :)



Nem is szeretném húzni az idõt apró-cseprõ egyéb ügyekkel, írom is a receptet:



Hozzávalók (4 személyre):
  • 8 közepes pulykamell szelet (lehet csirkemellbõl is készíteni, ekkor személyenként egy csirkemell filét szeleteljünk fel
  • 3 dl író vagy folyékony kefír
  • 2 gerezd fokhagyma
  • só, bors
  • 3 evõkanál zsemlemorzsa
  • 1 evõkanál felaprított, szárított citromfû, bazsalikom, kakukkfû és snidling (nyáron használjunk friss zöldfûszereket, ezekbõl legalább másfélszeres mennyiség kell)
  • egy citrom reszelt héja
  • 3 evõkanál apróra vágott petrezselyem (ha ebbõl is szárított áll rendelkezésünkre, akkor a fele is elég)
  • 2 evõkanál reszelt parmezán
Továbbá:
  • két nagyobb cukkini
  • kevés olíva olaj a tepsi kikenéséhez és a cukkini sütéséhez

Hozzávalók a salátához:
  • 6 nagyobb paradicsom
  • 20-30 dkg mozzarella
  • egy kis csokor friss bazsalikom
  • másfél evõkanál olívaolaj
  • egy-egy teáskanál balzsamecet és citromlé
  • egy csipet tetszõleges édesítõ (xilit, nádcukor stb)
  • fél gerezd fokhagyma
  • egy csipet só és bors
  • esetleg kevés reszelt parmezán

Elkészítés:
A húst enyhén klopfoljuk ki. A fokhagymát fokhagyma nyomóval nyomjuk a kefírbe (vagy íróba), vagy kis lyukú reszelõn reszeljük le és úgy keverjük hozzá. Ebbe áztassuk bele a húsokat legalább egy órára.
A sütõt melegítsük elõ 190 fokra (alsó-felsõ sütés). Vékonyan kenjük ki egy tepsi alját olíva olajjal. Keverjük össze a zsemlemorzsát a zöldfûszerekkel, a citromhéjjal és a parmezánnal és borsozzuk meg a keveréket. A húsokat csepegtessük le, enyhén sózzuk és hempergessük meg a fûszerkeverékben, majd fektessük egymás mellé a tepsiben. A tepsit szorosan takarjuk le és így süssük kb 30 percig, amíg a hús megpuhul. Ekkor vegyük le róla a takarást, állítsuk a sütõ hõmérsékletét 210 fokra és így süssük még a húst kb 10 percig.
A cukkinit ujjnyi vastagon szeleteljük fel, enyhén sózzuk és borsozzuk, majd grillserpenyõben vagy tapadásmentes serpenyõben kiskanálnyi olívaolajon mindkét oldalán süssük meg.
A salátához a paradicsomot és a mozzarellát kockázzuk fel. Tépkedjük hozzá a bazsalikomot. Az öntethez az olívaolajat, a citromlevet, a balzsam ecetet, valamint a reszelt vagy fokhagyma nyomón átnyomott fokhagymát, sót, édesítõt és borsot alaposan keverjük össze. Végül forgassuk össze a paradicsomos keverékkel. Reszelt parmezánnal tovább ízesíthetjük, de ez el is maradhat.

Folytats a blogon ... receptmesek.blogspot.com/2014/03/zold...

sponsored links

Keres?s