Zöldborsós rizottó tört dióval
sponsored links
Már többször említettem, hogy imádom az olasz ízeket, de a nehéz, álmosító hétvégi ételek helyett, most valami igazán könnyût szerettem volna elkészíteni. Így esett a választásom a rizottóra, de ezúttal fel akartam dobni valamivel, ami egészséges, könnyen beszerezhetõ, ugyanakkor mégis különlegesség teszi a fogást. A dió egyedi, ugyanakkor nem túl erõs ízével könnyen új perspektívába tudja helyezni több fogás ízvilágát, Én most a rizottóhoz kevertem.
Hozzávalók:
- 2 dl száraz fehérbor
- 500 g kerek szemû rizs
- 100 g aprított dióbél
- 200 g zöldborsó
- 1 fej vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 1 evõkanál reszelt citromhéj
- só és bors
- 3 evõkanál olívaolaj
- 20 g teavaj
- 1.5 liter víz
Az egészet, egy pohár bor elfogyasztásával kezdtem. Ha már meg “kellett” venni egy egész üveggel, akkor ne vesszen kárba alapon megkóstoltam, hogy valóban jó lesz-e az ételbe… Miután örömmel konstatáltam a minõséget, neki is láttam a fõzésnek. Apró kockákra aprítottam a vöröshagymát, majd 3 evõkanál olívaolajon és a vajon, közepes lángon, üvegesre dinszteltem. Ezután hozzáadtam a rizst, és kb. 5 percig pirítottam, felöntöttem a fehérborral, aztán addig kevergettem amíg be nem szívta a nedût. Ekkor felöntöttem 1,5 liter vízzel. Forrás után hozzáadtam a zöldborsót, azután fedõ alatt, közepes lángon addig fõztem, amíg felszívta a víz nagy részét, ugyanakkor leveses maradt (a rizottó nem jó szárazon). Itt adtam hozzá az aprított diót, a fokhagymát és a reszelt citromhéjat, végül sóval, borssal ízesítettem.
Az egész fogásra, elég fél órát rászánni. Tálaláskor adhattok hozzá még citromhéjat, vagy aprított petrezselymet. Jó étvágyat kíván: Apátok