Zöldborsós galambleves, sertéspörkölt pirított tarhonyával

2014-06-15

sponsored links


Anyukáméknál beérett a borsó, tegnap borsót szedtünk, kaptunk is egy nagy ládával, amit még az este kifejtettem, bezacskózva tettem hûtõbe. A borsó mellet kaptunk még két szép feltisztított galambot, hogy a borsólevesbe legyen egy "kis hús" is. Kaptunk még ezek mellett egy szatyor régi krumplit, meg fél szatyor újkrumplit is. Jól el vagyunk  látva fõznivalóval :). 
Legkisebbikem Barátnõje aranyos volt, segített tegnap a borsó fejtésben. A kifejtett borsót aztán zacskóban hûtbe tettem. Lefagyasztani nem akarom, mert a friss borsónál nem sok  finomabb zöldség létezik. Nálunk a borsóleves a legmenõbb, fõleg ha nokedlivel készül.
A mai leves nem nokedlivel hanem galambbal készült, és nagyon finom volt, bár nem testkontrollos. Külön fõztem hozzá eperszalag tésztát, amit tálaláskor mindenki a maga tányérjába szedett.
A leves hozzávalói:  
2 galamb - ezek most nem fiókák voltak -, 2 szál sárgarépa, 2 szál petrezselyemgyökér, 1 fej hagyma 1 zöldpaprika, 1 nagyobb csiperke, 40 dkg friss zöldborsó, nagy csokor petrezselyemzöld, 2,2 liter forró víz, só és/vagy ételízesítõ ízlés szerint, kevés õrölt bors.
A külön fõzött tésztához:  
3/4 liter forró víz, só és/vagy ételízesítõ ízlés szerint,k 10 dkg 8 tojásos eperszalag tészta. 

Kisebb fõzõkosárban az 5,8 literes, gyorsfõzõ fedõvel használható fazékba tettem a kettévágott galambokat, galambbelsõségeket, feldarabolt zöldségeket, hagymát, paprikát, borsót, petrezselyemzöldet, felöntöttem forróvízzel, fûszereztem, a fazekat lezártam és szokásos jelzések után takarékon (9/1-0) 20 percig fõztem. Kicsit féltem, hogy a borsó szétfõ, de szerencsére nem úgy történt, nagyon finom lett a leves.
A tésztát sós vízben forrástól számított 3-4 percig fõztem, aztán fedõ alatt hagytam állni kb. 10 percig.


Második fogás teljesen hagyományosan készült sertéspörkölt volt, amit sertéslapockából szerettem volna készíteni, azt is kértem a hentesnél, de szerintem a hentes összekeverte a húsokat, mert meg mernék esküdni, hogy lapocka helyett combot adott. A comb sokkal rostosabb szerkezetû, keményebb, a szaftja is egész más, mint a lapockának. A lapocka finomabb szaftos, puha húsú pörköltet adott volna. Így se volt rossz, sõt, ízre finom volt, de a hús olyan "parázs" maradt.
Hozzávalók: 
2 nagy fej hagyma, 5 gerezd új fokhagyma, kevés olaj, 1-1 hegyes erõs paprika, tv paprika, paradicsom, 2 kg hártyáktól és zsíros részektõl megtisztított, felkockázott sertéshús - legjobb a lapocka - , 1 kávéskanál õrölt kömény, 1,5 fehér kanál só, 3,5 fehér kanál fûszerpaprika, 4-5 dl forró víz.
A hagymákat, paprikákat, paradicsomot kevés olajon megdinszteltem, ráraktam a felkockázott húst, fehéredésig sütöttem. Akkor megszórtam õrölt köménnyel, sóval, paprikával, jól elkevertem és felöntöttem vízzel. Lefedve jó két órán át fõztem takarékon. 


Köretnek Apa tarhonyát, Legkisebbikem tésztát kért, így mindkettõ készült, mellé még csemege uborka volt.  Kép csak az én tarhonyás pörköltemrõl készült. 

Az ebéd nagy része ma is a teraszon készült, ahol kellemesen mozgott a levegõ, így ott is ebédeltünk




Folytats a blogon ... hzias2.blogspot.com/2014/06/zoldborso...

sponsored links

Keres?s