Zöldborsópörkölt zúzával..... vagy Zúzapörkölt zöldborsósan..... ahogy tetszik...
sponsored links
Megint egy nagyon finom étel, egy nagyon jó ebéd.
Igaz most még fagyasztott zöldborsóval, bár nagy különbség azért nem lesz, de alig várom, hogy frissel is megfõzzem.
Lehet csak hús nélkül is készíteni, eredetileg úgy akartam, de megláttam a fagyasztóban a csirkezúzát és tudtam, hogy idekívánkozik.
Ha hús nélkül készítjük akkor a szokásos pörköltalapot készítjük el, hagymát-fokhagymát-zöldpaprikát dinsztelünk, meghintjük pirospaprikával, beleszórjuk a borsót, kevés vízzel felengedjük, épp csak ellepje, sózzuk-borsozzuk és a tojással-liszttel kikevert nokedlitésztából beleszaggatjuk az apró nokedliket, kb.15 perc alatt készre fõzzük.
Majd mutatom a másik hasonló ilyet, a zöldbabpörköltet is.
Elbûvöl ez a végtelen egyszerûség és találékonyság, a kevés pénzbõl, egyszerût és finomat fõznitudás.
1/2 kg csirkezúza, alaposan tisztítva és darabolva
2 nagy vöröshagyma kockázva
3 db zöldpaprika karikázva
1 db hegyes erõspaprika karikázva
4-5 gerezd fokhagyma aprítva
só, bors, pirospaprika
1/2 kg zöldborsó, most fagyott de nyáron majd a friss
1 tojás
liszt
Elkészítettem a pörköltalapot a zúzának, majd annyi vízzel felöntöttem, hogy bõven ellepje, fûszereztem és teljesen puhára fõztem, a zúzának kell min. egy óra, ha nem több ahhoz, hogy puha legyen, a végére a lé nagy része is elgõzölög, marad a jó sûrû szaft.
Közben bekevertem a kevés, 1 tojásos nokedlitésztát, de ehhez nem adok folyadékot, csak annyi lisztet amennyit a tojás felvesz, jó sûrûre keverem, mert azt szeretem, ha kemény nokedlik lesznek.
Amikor a zúza már puha, na akkor szórom hozzá a zöldborsót és mellé rögtön szaggatom is egy teáskanállal a nokedlit, mert ezeknek csak 10-15 perc kell, hogy készre fõjenek.
Nagyon finom, egyszerû ebéd, nálam most készült elõször, de ezentúl minden évszakban sûrûn lesz, mert nagyon ízlik.