Zöldborsófõzelék pirítottvirsli-karikákkal
sponsored links
Óriási zöldborsófõzelék fan vagyok, reggeltõl estig tudnám enni ezt a finomságot. Már tettem egy-két próbát az elkészítésére, kizárólag Horváth Ilona szakácskönyve alapján, dekára kimérve mindent. Elégedett voltam ezzel a módszerrel, finom fõzelék volt a végeredmény, valószínûleg ennél maradtam volna az idõk végezetéig, azonban nemrégiben felfedeztem magamnak Feri, a fõzelékes oldalát, és ez új dimenziókba helyezte a fõzelékekhez való hozzáállásomat. Rengeteg kreatív ötletet lehet meríteni tõle, amivel feldobhatjuk a fõzelékeinket. Ezúttal azonban nem a weboldalon kalandoztam, hanem a Stahl magazin tavaszi különszámában találtam magam szembe azzal a recepttel, amibe elsõ látásra beleszerettem. Egyszerû, mégis különleges, gyorsan elkészül, és isteni finom!
Zöldborsófõzelék pirítottvirsli - karikákkal
Hozzávalók:
- 3 dkg vaj
- 1 ek olívaolaj
- 2 szál újhagyma, a zöldjével együtt, felkarikázva
- 2 gerezd fokhagyma, szétnyomva
- 1 kg zöldborsó (részemrõl mirelit, mert utálok borsót fejteni)
- 5 dl húsleves (tudom, hogy szégyen, de leveskockából készült nálam)
- 1 ek étkezési keményítõ
- 3 ek tejszín (a rengeteg agyammal habtejszínt használtam fõzõtejszín helyett, de nem lett semmi baja a fõzeléknek:-))
- 1 csokor petrezselyem finomra vágva
- só, bors
Feltéthez:
- 1 ek olaj
- 3 pár frankfurti virsli, karikákra vágva
- chilipor vagy chilipehely
Elkészítés:
Egy nagyobb lábosban közepes lángon összeolvasztjuk az olajat és a vajat. Megvárjuk, amíg elkezd habzani, majd hozzáadjuk az újhagymát. Enyhén sózzuk, majd néhány percig folyamatosan kevergetjük.
Hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymákat, néhány másodpercig kevergetve pirítjuk, nehogy megégjen, majd alaposan összeforgatjuk a zöldborsóval. Felöntjük az alaplével, és lefedve, nagy lángon kb. 10 percig fõzzük.
Mérsékeljük a lángot, majd 2 merõkanálnyi zöldborsót a levével együtt külön tálba szedünk, és botmixerrel krémesre pürésítünk. A kész pürét visszaöntjük az alaphoz, és alaposan elkeverjük benne.
Egy kisebb tálban elkeverjük a tejszínt a keményítõvel, majd folyamatos kevergetés mellett a zöldborsós alapba dolgozzuk, amíg be nem sûríti. Ezután elzárjuk a gázt, hozzákeverjük az aprított petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk.
A feltéthez egy nagyobb serpenyõt felforrósítunk, beleöntjük az olajat, és közepes lángon, néhány perc alatt megpirítjuk benne a virslikarikákat. Chilivel fûszerezzük õket, és a fõzelékkel tálaljuk.
Jó étvágyat!
- 3 dkg vaj
- 1 ek olívaolaj
- 2 szál újhagyma, a zöldjével együtt, felkarikázva
- 2 gerezd fokhagyma, szétnyomva
- 1 kg zöldborsó (részemrõl mirelit, mert utálok borsót fejteni)
- 5 dl húsleves (tudom, hogy szégyen, de leveskockából készült nálam)
- 1 ek étkezési keményítõ
- 3 ek tejszín (a rengeteg agyammal habtejszínt használtam fõzõtejszín helyett, de nem lett semmi baja a fõzeléknek:-))
- 1 csokor petrezselyem finomra vágva
- só, bors
Feltéthez:
- 1 ek olaj
- 3 pár frankfurti virsli, karikákra vágva
- chilipor vagy chilipehely
Elkészítés:
Egy nagyobb lábosban közepes lángon összeolvasztjuk az olajat és a vajat. Megvárjuk, amíg elkezd habzani, majd hozzáadjuk az újhagymát. Enyhén sózzuk, majd néhány percig folyamatosan kevergetjük.
Hozzáadjuk a szétnyomott fokhagymákat, néhány másodpercig kevergetve pirítjuk, nehogy megégjen, majd alaposan összeforgatjuk a zöldborsóval. Felöntjük az alaplével, és lefedve, nagy lángon kb. 10 percig fõzzük.
Mérsékeljük a lángot, majd 2 merõkanálnyi zöldborsót a levével együtt külön tálba szedünk, és botmixerrel krémesre pürésítünk. A kész pürét visszaöntjük az alaphoz, és alaposan elkeverjük benne.
Egy kisebb tálban elkeverjük a tejszínt a keményítõvel, majd folyamatos kevergetés mellett a zöldborsós alapba dolgozzuk, amíg be nem sûríti. Ezután elzárjuk a gázt, hozzákeverjük az aprított petrezselyemzöldet, sózzuk, borsozzuk.
A feltéthez egy nagyobb serpenyõt felforrósítunk, beleöntjük az olajat, és közepes lángon, néhány perc alatt megpirítjuk benne a virslikarikákat. Chilivel fûszerezzük õket, és a fõzelékkel tálaljuk.
Jó étvágyat!