Zöldborsó leves juhtúrós galuskával
sponsored links
Hozzávalók 4 személyre:
- 25 dkg zöldborsó
- 2 sárgarépa
- 2 petrezselyemgyökér
- 1 vöröshagyma
- 2 evõkanál olaj
- 2 evõkanál liszt
- 1-2 evõkanál balzsamecet
- 1 dl tejföl
- 2 teáskanál fûszerpaprika
- só, õrölt bors
- kevés apróra vágott petrezselyemzöld
A túrós galuskához:
- 10 dkg juhtúró
- 1 tojás
- annyi liszt, hogy galuska állagú tésztát kapjunk
Elkészítése: A hagymát meghámozzuk, megmossuk, és apróra vágjuk. Egy fazékban, forró olajon megdinszteljük, majd hozzáadjuk az kockára vágott petrezselyemgyökeret, meg a sárgarépát. Kavargatva lepirítjuk, megszórjuk liszttel, ezt is lepirítjuk, majd felöntjük 3 dl vízzel. 10-15 percig fedõ alatt pároljuk, ezután hozzáadjuk a zöldborsót. Felöntjük annyi vízzel, amennyi bõven ellepi, sóval ízesítjük, és további 5 percig fõzzük. Közben elkésztjük a galuskát: egy tálkában összeturmixoljuk a túrót tojással, majd liszttel kikavarjuk. Amikor a leves elkészült, takarékra vesszük a lángot, és evõkanállal a masszából galuskákat szaggatunk a levesbe. Alacsony lángon 3-4 percig fõzzük. A tejfölet elkeverjük paprikával, meg egy kevés meleg level, majd a levesbe kavarjuk. Végül ízesítjük ecettel, õrölt borssal, és apróra vágott petrezselyemzölddel.
-->