Zöldborsó leves
sponsored links
Hozzávalók: 3 sárgarépa, 2 petrezselyem gyökér, 2 krumpli, kb. 25 dkg-nyi friss/fagyasztott zöldborsó, 1 vöröshagyma, 1 tojás, liszt, olaj, só, bors, pirospaprika, zöldpetrezselyem.
Elkészítése: A megmosott, megtisztított zöldségeket kis kockákra vágjuk. A hagymát kevés olajon üvegesre párolunk, mokkáskanálnyi pirospaprikát keverünk hozzá, ezután azonnal néhány csepp vizet öntünk hozzá, hogy a paprika ne égjen meg. Összekeverjük és a hagymához adjuk az elõkészített zöldségeket. Többszöri, nagyon kevés víz hozzáadásával és lefedve, a zöldségeket félig megpároljuk, ezután felöntjük kb. 3 liternyi vízzel, ízesítjük sóval és borssal, nagy lángon felforraljuk, majd mikor a leves fõ, akkor adjuk hozzá a zöldborsót. Ezután a lángot mérsékeljük és lassú tüzön a levest készre fõzzük. Ezidõ alatt készítjük el a galuskákat: a tojást kevés só hozzáadásával felverjük, közben annyi lisztet adagolva hozzá, hogy galuska sûrûségû tésztát kapjunk. Amikor a zöldborsó is megpuhult, a levesbe szaggatjuk a galuskákat, õket is puhára fõzzük, majd a leves alatt a tüzet elzárjuk és meghintjük apróra vágott zöldpetrezselyemmel. Jó melegen kínáljuk.