Zöldborsos csirkemell, gesztenyés-sütõtökös rizottóval
sponsored links
Pont karácsony elõtt készült ez az ünnepi ebéd, amibõl még Emmának is jutott. Hát, hogyne jutott volna, inkább teszek félre neki elõször, aztán szedünk mi. Nagyon ízlett neki, gyorsan elfogyott a kis adagja. Annyira örülök, hogy elfogad mindent amit fõzök neki. Abszolút nem válogatós. Nem is tudnék olyat mondani, amit ne evett volna meg. Jó a spenóthoz kell egy kis banán, de amikor kicsi voltam én is édesen szerettem. Imádom amikor tömi a pocakját, olyan jó ízûen tud enni, hogy öröm készíteni neki bármit. Szerencsém van, mert az apukája is ilyen, így tényleg nagyon nagy kedvvel fõzök bármit nekik.
Zöldborsos csirkemell, gesztenyés-sütõtökös rizottóval
Hozzávalók (4 személy részére):
a zöldborsos csirkemellhez:
80 dkg csirkemellfilé
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 evõkanál olaj
1 dl fehérbor
2 dl tejszín
1 teáskanál étkezési keményítõ
2 teáskanál zöldbors
frissen õrölt bors
só
a gesztenyés-sütõtök rizottóhoz:
20 dkg arborio rizs
2 teáskanál morzsolt zsálya
20 dkg darabolt sült gesztenye
20 dkg apróra kockázott sütõtök
1 dl fehérbor
1 liter forró húsalaplé
5 dkg reszelt parmezán
3 dkg vaj
frissen õrölt bors
só
Elkészítés:
A csirkemellfilét közepes kockára daraboljuk. A vörös és a fokhagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk, majd olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a zöldborsot és a hagymával együtt pirítjuk. Ráhelyezzük a csirkemell kockákat, fehéredésig sütjük, felöntjük fehérborral, végül lefedve puhára pároljuk. A tejszínnel kikeverjük a keményítõt és a csirkemell raguhoz adjuk, besûrítjük. Sóval és borssal ízesítjük.
A rizottóhoz a vöröshagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk, majd olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zsályát és a rizst, lepirítjuk. Ezután felöntjük borral, megvárjuk amíg beszívja, majd beletesszük a sütõtököt, és felöntjük 2-3 merõkanálnyi húsalaplével. Folyamatosan keverve addig fõzzük és addig adagoljuk a húsalaplét, amíg a sütõtök és a rizs meg nem puhul. Az utolsó pillanatokban beleszórjuk a feldarabolt sült gesztenyét. (Amennyiben szükséges lenne még húsalaplé, de már nincs, pótolhatjuk kevés vízzel.) Amikor elkészült, levesszük a tûzrõl, beletesszük a reszelt parmezánt és a vajat, majd jól elkeverjük. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük.
Zöldborsos csirkemell, gesztenyés-sütõtökös rizottóval
Hozzávalók (4 személy részére):
a zöldborsos csirkemellhez:
80 dkg csirkemellfilé
1 vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
3 evõkanál olaj
1 dl fehérbor
2 dl tejszín
1 teáskanál étkezési keményítõ
2 teáskanál zöldbors
frissen õrölt bors
só
a gesztenyés-sütõtök rizottóhoz:
20 dkg arborio rizs
2 teáskanál morzsolt zsálya
20 dkg darabolt sült gesztenye
20 dkg apróra kockázott sütõtök
1 dl fehérbor
1 liter forró húsalaplé
5 dkg reszelt parmezán
3 dkg vaj
frissen õrölt bors
só
Elkészítés:
A csirkemellfilét közepes kockára daraboljuk. A vörös és a fokhagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk, majd olajon megfuttatjuk. Hozzáadjuk a zöldborsot és a hagymával együtt pirítjuk. Ráhelyezzük a csirkemell kockákat, fehéredésig sütjük, felöntjük fehérborral, végül lefedve puhára pároljuk. A tejszínnel kikeverjük a keményítõt és a csirkemell raguhoz adjuk, besûrítjük. Sóval és borssal ízesítjük.
A rizottóhoz a vöröshagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk, majd olajon megdinszteljük. Hozzáadjuk a zsályát és a rizst, lepirítjuk. Ezután felöntjük borral, megvárjuk amíg beszívja, majd beletesszük a sütõtököt, és felöntjük 2-3 merõkanálnyi húsalaplével. Folyamatosan keverve addig fõzzük és addig adagoljuk a húsalaplét, amíg a sütõtök és a rizs meg nem puhul. Az utolsó pillanatokban beleszórjuk a feldarabolt sült gesztenyét. (Amennyiben szükséges lenne még húsalaplé, de már nincs, pótolhatjuk kevés vízzel.) Amikor elkészült, levesszük a tûzrõl, beletesszük a reszelt parmezánt és a vajat, majd jól elkeverjük. Ízlés szerint sóval és borssal ízesítjük.