Zöldbabos tésztasaláta & öntetek
sponsored links
Hogy honnan kerül elõ, hová tûnik a szivárvány, arról senki sem tudott felvilágosítani. (Errõl csak Jehova egy idetévedt tanúja tudott többet: Isten küldte az özönvíz után, annak jeléül, hogy többé nem küld vizet. Legközelebb tüzet fog küldeni.)
(Alexander Lenard: Völgy a világ végén)
Volt egy kis zöldbabom, eredetileg levesnek vettem, de ebben a melegben nem kívántam. (Kezdjük érezni asszem azt az Úr küldte tüzet, egyre melegebbek vannak...) Tésztát is régen ettem, úgyhogy házasítottam õket. És nemrég találtam a lenti a videnyót, igazán jól jön ebben a nyárban. A cézár öntetet* tettem a salátára, mert joghurt is volt itthon - kiváltottam a majonézt vele -, meg Marcsi fincsi parmezánjából is volt a hûtõben. De bármelyik öntettel tökéletes lett volna.
Hozzávalók 4 fõre jóllakásig:
35 dkg penne tészta
0,5 kg zöldbab (ha zöld színû zöldbabbal készítitek, jobban látszik a saliban, az enyémben eltûnt a sárga ?)
2,5 dl natúr joghurt
1 evõkanál méz
1 nagy gerezd fokhagyma
1 púpos teáskanál mustár (az enyémben magos van)
1 kisebb citrom felének a leve
só, frissen õrölt bors
10 dkg reszelt parmezán
kevés petrezselyemzöld és bazsalikom apróra vágva
extraszûz olívaolaj
A zöldbabot megtisztítottam és 2 cm-es darabokra vágtam, majd enyhén sós-cukros vízben megfõztem. Szûrõkanálba öntöttem és hidegvíz alatt leöblítettem, hogy elõbb hûljön. Közben a tésztát is megfõztem, azt is leöblítettem, hogy hûljön.
A fokhagymát pépesítve a joghurthoz kevertem a többi hozzávalóval együtt: méz, só, bors, aprított zöldfûszerek, parmezán. Majd mindent egy nagy tálban alaposan összekevertem.
Tálaláskor meglocsoltam még olívaolajjal.
Ez a mennyiség fõételes, ha csak elõételnek készítenétek, akkor 4 dkg tészta is elég/fõ. S a többi arányosan ennyivel kevesebb.
Köretnek is nagyon jól illene natúr sült halhoz vagy csirke- illetve pulykamellhez is.* (Az eredeti cézár salátaöntetben mondjuk nem majonéz van, hanem éppencsak-fõtt tojás)