Zöldbabos fokhagymás sertésragu
sponsored links
?
Hozzávalók:
- 1 kg sertéscomb
- 4 db vöröshagyma
- 0,5 kg zöld hüvelyû zöldbab (fagyasztott)
- kevés olaj
- 8-10 gerezd fokhagyma
- 3 púpozott teáskanál õrölt pirospaprika
- õrölt tarkabors és feketebors
- só
- szárított csombor
- 3 dl tejföl + egy púpozott teáskanál liszt
Elkészítés:
- A zöldbabot kivettem a fagyasztóból.
- A húst megmostam, levágtam róla a zsíros részeket, majd felkockáztam.
- A vöröshagymát apróra vágtam, majd kevés olajon üvegesre pároltam. Rászórtam a húst és folyamatosan kevergetve fehéredésig sütöttem.
- Amikor a hús külseje fehér kérget kapott, rászórtam a pirospaprikát, hozzáadtam a fokhagyma felét zúzva, sóztam, borsoztam, és megszórtam egy kevés szárított csomborral. Pici vízzel felöntöttem, összekevertem, és fedõ alatt fõzni kezdtem.
- Fõzés közben néha megkevertem, az elfõtt vizet pótoltam (csak apránként!).
- Amikor a hús már majdnem megfõtt (kb. 1 óra múlva), hozzáadtam a zöldbabot, amely addigra már nagyjából kiolvadt. Öntöttem alá még egy kevés vizet, hozzáadtam a többi fokhagymát zúzva, és megint került rá frissen õrölt bors és egy pici csombor. Fedõ alatt készre fõztem (a visszaforrástól kb. még 15-20 percre volt szükség).
- Végül tejföl és egy kevés liszt keverékébõl készült habarással besûrítettem.
- Tarhonyával tálaltam. A tarhonya elkészítése: a tarhonyát olajon folyamatosan kevergetve aranybarnára pirítottam. Amikor megpirult, felöntöttem kétszeres mennyiségû vízzel, került bele õrölt pirospaprika, õrölt bors és só, majd alacsony lángon fedõ alatt néha megkeverve addig fõztem, míg a tarhonya az összes levet beszívta. Végül tálalás elõtt befedve hagytam még kb. 10-15 percig.