Zöldbabfõzelék
sponsored links
Ha rangsorolnom kellene a fõzelékeket, akkor az elsõ 5-ben biztosan benne lenne a zöldbab. Szeretem az enyhén édeskés-savanykás ízét, az iskolai menzán egészen jól készítették és mindig sertéspörkölt volt hozzá. Manapság a sertést hanyagoljuk, a férjem tükörtojással szereti, én amit épp találok a hûtõben: sült virsli, fasírt, csirkefalatka, bármi. Néha elõfordul, hogy fõzeléknek indul, de aztán leves lesz belõle, sokszor nem találom el a víz mennyiségét, és túl híg lesz. Mivel nem szeretem ahogy sûríteni rántással, habarással, akkor inkább levesnek esszük. Nem csinálunk ebbõl problémát.
Hozzávalók:
1 kg sárgahüvelyû zöldbab
1 közepes fej hagyma
2-3 gerezd fokhagyma
Só, bors,pirospaprika
Cukor,ecet, petrezselyem
A zöldbabot annyit hideg vízben tesszük fel fõni, ami éppen csak ellepi, megsózzuk. A hagymát apró kockára vágjuk. Ha a zöldbab már majdnem megpuhult, akkor készítünk egy hagymás ? fokhagymás rántást, amivel besûrítjük a zöldbabot. Cukorral és ecettel ízlésünk szerint édesítjük-savanyítjuk. Szükség szerint még sózzuk, borssal és vágott petrezselyemmel ízesítjük. A végén kevés tejfölt is adhatunk hozzá.
Jó étvágyat hozzá!