Zöldbabfõzelék.
sponsored links
Az õsz beköszöntével egyre többször készül ebédre fõzelék, így történt ez most is. Mivel megtalálható még a piacokon és a zöldségüzletekben a zöldbab, és már jó régen fõztem belõle fõzeléket, rögtön vásároltam is egy kilónyit. A zöldbabfõzelék készülhet rántással, vagy éppen habarással, mi mindkét változatot szeretjük. Most a tejfölös-habarásos mellett döntöttem, és ötletadóként meg is osztom, hogy én hogyan is készítem. A fõzelékhez fasírtot sütöttem, de ízlés szerint sült vagy éppen rántott húst, esetleg pörköltet is kínálhatunk mellé.
Hozzávalók:
1 kg sárga hüvelyû zöldbab
1 db vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
só
õrölt fekete bors
2 tk ételízesítõ
2 tk pirospaprika
3 ek liszt
2-3 dl tejföl
5 dkg vaj
1 ek Vénusz étolaj
annyi víz hogy bõven ellepje
A zöldbabnak vágjuk le a két végét, majd ízlés szerint daraboljuk fel. A vöröshagymát és a fokhagymát pucoljuk meg, majd vágjuk fel apróra.
Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá az apróra vágott vöröshagymát, és pároljuk üvegesre.
Ezután adjuk hozzá a szintén apróra vágott fokhagymát, majd pár pillanat múlva a feldarabolt zöldbabot.
Keverjük alaposan össze, közben szórjuk meg az ételízesítõvel, ízlés szerint sóval és õrölt borssal, öntsük fel annyi vízzel hogy bõven ellepje, majd addig fõzzük, míg a zöldbab puhára nem fõl.
A tejfölhöz adjuk hozzá a lisztet és a pirospaprikát, majd keverjük simára, csomómentesre.
Ezután öntsük fel egy kevés fõzõlével, szintén keverjük simára, majd csorgassuk a forrásban lévõ fõzelékhez, és kevergetve addig fõzzük, míg kellõen besûrûsödik. (közben kóstoljuk, és ha szükséges ízesítsünk utána)
Ameddig a fõzelék elkészül készítsünk hozzá ízlés szerint feltétet. Én pl. fasírtot sütöttem hozzá, de tálalhatjuk egy szelet sült vagy éppen rántott hússal, de a pörkölt is jól illik hozzá.