Zöldalmás-kapros lazacpástétom
sponsored links
- Nem is olyan egyszerû kérdés. Nagyjából ugyanazokból az alapanyagokból gazdálkodhatunk, óriási különbségekrõl nem lehet beszélni - válaszolt elgondolkozva a finn séf, Patrick Karlsson, amikor arról kérdeztem, hogy mivel lehet leginkább megkülönböztetni a finn konyhamûvészetet a manapság egyébként igen divatos és nemzetközileg sikeres skandináv gasztronómián belül. Utóbbi élén René Redzepi dán fenegyerekkel (a szinte minden szakmai fórumon a világ legjobb éttermének titulált Noma konyhafõnöke), ill. manapság Magnus Nilsson-nal, aki egy észak-svédországi, havas faluban viszi 12 ülõhelyes, nemzetközi reflektorfényt generáló éttermét.
- Nem egy szofisztikált konyha a mienk, inkább funkcionális és természetes. Rendkívüli mértékben követjük az évszakokat, októberben jön például a vadszezon, és persze halak, gombák, egyebek. Eredeti finn konyhamûvészet alig létezik, a legtöbb dolgot más országok gasztronómiájából szedegettük össze, leginkább Svédországtól és Oroszországtól. Az orosz behatás nagyon jellemzõ, talán ez különböztet bennünket leginkább - mesélte a séf, aki néhány hétre Budapestre hozta a finn ízeket. - A bizarabb finn hozzávalóktól, pl. a mammitól (rozslisztbõl és malátából készülõ, nem kimondottan mutatós, barna paszta,), vagy a salmiaki-tól, azaz sós medvecukor pasztillától azért megkímélünk mindenkit - mosolyog sokat sejtetõen.
- Nem egy szofisztikált konyha a mienk, inkább funkcionális és természetes. Rendkívüli mértékben követjük az évszakokat, októberben jön például a vadszezon, és persze halak, gombák, egyebek. Eredeti finn konyhamûvészet alig létezik, a legtöbb dolgot más országok gasztronómiájából szedegettük össze, leginkább Svédországtól és Oroszországtól. Az orosz behatás nagyon jellemzõ, talán ez különböztet bennünket leginkább - mesélte a séf, aki néhány hétre Budapestre hozta a finn ízeket. - A bizarabb finn hozzávalóktól, pl. a mammitól (rozslisztbõl és malátából készülõ, nem kimondottan mutatós, barna paszta,), vagy a salmiaki-tól, azaz sós medvecukor pasztillától azért megkímélünk mindenkit - mosolyog sokat sejtetõen.
A finn piacok kínálata színes, de korlátozott: nyáron és õsszel erdei bogyós gyümölcsök minden mennyiségben: málna, egres, vörös áfonya, homoktövis, és a körülményes szedése miatt aranyáron mért hamvas szeder. Burgonya, gyönyörû gombák, frissen és szárítva, csodálatos ízû alma, vadhús, és persze rengeteg tengeri és fõleg édesvizi hal. Frissen és füstölve. Hering, a mostanában reneszánszát élõ bodorka, és persze lazac. Az alábbi egy igazi vendégváró fogás, hamar elkészül, és szeretik. Feketekenyérrel az igazi.
Zöldalmás-kapros lazacpástétom
Hozzávalók (4 kis adag)
30 dkg lazacfilé
2 evõkanál majonéz ...