Zöld leves sajtgombóccal.

2017-11-29

sponsored links




Zöld leves, és nem csak a színe miatt kapta ezt a nevet, hanem azért, mert a kertben szedett zöld fûszernövények kerültek bele. Az idõjárásnak köszönhetõen még mindig találok a kertben szép zsenge kaprot, zellerszárat, és a petrezselyemzöld is olyan sûrû mint egy erdõ. Az újhagymát ugyan a zöldségesnél szereztem be, de nincs kõbe vésve, hogy azzal készüljön a leves, ízlés szerint lecserélhetjük pl. apróra vágott vöröshagymára. A levesbetétet sem bonyolítottam túl, egyszerû sajtgombócot fõztem a bele, mely nagyon jól illett a leveshez.





 Hozzávalók a leveshez:

1 csokor petrezselyemzöld
1 csokor kapor
1 szál zellerlevél
3 db újhagyma
õrölt fehér bors
2 db erõleveskocka
2 tk liszt
2 dl fõzõtejszín
3 dkg vaj
1 l víz


A petrezselyemzöldet, a kaprot, és a zellerlevelet alaposan mossuk meg, csepegtessük le, majd vágjuk fel apróra.

Az újhagymát vékonyan szeleteljük fel úgy, hogy a zöld szárrészbõl is vágjunk hozzá.

Egy edénybe hevítsük fel a vajat és az olajat, majd adjuk hozzá a felszeletelt újhagymát, és pároljuk üvegesre.

Ezután keverjük hozzá az apróra vágott zöldfûszereket, majd pár pillanat után szórjuk meg a liszttel, pirítsuk szintén pár pillanatig, majd öntsük fel a vízzel.

Ezután ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, adjuk hozzá a leveskockát, fõzzük kb. 20 percig, majd adjuk hozzá a tejszínt, forraljuk fel, és tegyük bele az elõzõleg elkészített sajtgombócot.



 Sajtgombóc hozzávalói:

5 dkg reszelt sajt
4 ek búzadara
1 ek liszt
1 tojás
1 ek tejföl
csipet majoranna
csipet õrölt fehér bors
csipet szerecsendió
1 mk só


Egy tányérba üssük fel a tojást, adjuk hozzá a tejfölt, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, szórjuk meg a majorannával és a szerecsendióval, majd keverjük simára.

Ezután adjuk hozzá a búzadarát és a lisztet, majd keverjük alaposan össze, és hagyjuk legalább egy fél órát állni.

Ezután a masszából nedves kézzel formázzunk diónyi gombócokat, majd tegyük a forrásban lévõ levesbe, és kisebb lángon addig fõzzük, míg a gombócok puhára fõnek.




Tálaláskor merjük a levest a gombóccal együtt tányérba, majd úgy kínáljuk.


FOODYNY is szívesen oszt meg tõlem tartalmat!
 


Folytats a blogon ... gizi-receptjei.blogspot.com/2017/11/z...

sponsored links

Keres?s