Zöld lencsesaláta édesburgonyával és dióval
sponsored links
Közel egyéves kimaradás után egy tökéletes vendégváró salátával nyitok újra, melyet akár néhány órával elõre elkészíthetünk: zöld lencse kockára vágott karamellizált édesburgonyával, feta sajttal és pirított dióval.
Hozzávalók (6 adaghoz):
- 1 zacskó fõtt zöld lencse
- 1 nagy, vagy 2 közepes hámozott édesburgonya
- 2 evõkanál olívaolaj
- 1 teáskanál datolyaméz
- 1/2 teáskanál durva csili
- 120 gramm bolgár-, vagy feta sajt
- 100 gramm dió
- 10 koktélparadicsom, lehetõleg Tamar típusú (nem kötelezõ)
- 10 bazsalikomlevél, vagy rukkola (nem kötelezõ)
- só
A mártáshoz:
- 3 evõkanál citromlé, vagy ecet
- 1 teáskanál datolyaméz, vagy juharszirup, vagy méz,
- 2 evõkanál olívaolaj
- 1 teáskanál só
Elkészítés:
- Az édesburgonyát kockákra vágjuk, olívaolajon addig sütjük, míg aranyló nem lesz. Körülbelül 5 perc után datolyamézet csepegtetünk rá, és megszórjuk csilivel és sóval. Kitesszük egy tálra.
- Ugyanabban a serpenyõben megpirítjuk a diót, amíg el nem terjed az õrjítõen finom illata, és kissé aranylóvá válik. Lehûtjük és durvára aprítjuk.
- A fõtt lencsérõl lecsepegtetjük a folyadékot, majd egy tálba tesszük.
- A paradicsomot félbevágjuk.
- A mártáshoz valókat alaposan összekeverjük egy edényben.
- Az édesburgonyát és a lencsét egy tálba helyezzük, és rászitáljuk a mártást. Jól összekeverjük.
- Megszórjuk dióval, feta sajtot morzsolunk rá, végül bazsalikomlevéllel vagy rukkolával tálaljuk.