Zöld dió pálinka cefrébõl
sponsored links
Ezt a bejegyzést azért írom, mert ugyan "tortás" blog lennék, mégis a második leggyakrabban nézett bejegyzésem a Zölddió pálinka, ami valójában nem pálinka, hanem zölddióval készített eszencia, amivel a pálinkát ízesítjük.
Kutakodtam az interneten, hogy zölddióból készíthetõ-e pálinka cefre, és - magyar embernek semmi sem lehetetlen! :) - hát készíthetõ! Persze "hivatalosan" nincs zölddió pálinka, mert a zölddiónak nincs megfelelõ mennyiségû cukortartalma. De az ember találékony!
A memo.hu nem chat oldal, hanem "olyan webhely, amely valódi válaszokat igyekszik adni a valódi kérdésekre".Nem vagyok tagja ennek a közösségnek, nem ismerem a használatát, de mivel linkkel hivatkozom rá, bárki megnézheti a hivatkozott oldalon az e témában feltett kérdéseket és válaszokat.
A memo.hu ezen oldalán Zotyo44 így csinálja:
Zöld dióból a következõ képpen készítek pálinkát:a leszedett,megmosott,majd ledarált diót kilónként kb 50dkg cukorral lecefrézem,ami két,három hét mulva átfordul,kifõzhetõ.A cefréhez persze vizet is adok,a cukor abban van feloldva.Elég jó italú a kész pálinka,persze minél tovább pihen,annál teljesebb az íze.
dzsoni ugyanitt így ír:
Tisztelt Uraim Hölgyeim szivesen segítek midenkinek. Diópálinka menete: A Zöld diót lekel szedni amikor fehér belöröl . Lekeldarálni apróra ,4napig hagyodálni . Levet enged Semi cukor .Minden1kg dióhoz 48dkg cukor. A levet amit engedet beleteszed egy nagy fazékba ebben olvasztod a cukrot fel Kb 75 fok legyen a cukros szirup amikor ráöntöd a dióra. legyen ellepve a cefre teteje . Én ugycsinálom hogy hordóban van az egész kifurtam a tetejét és bor kotyogót tetem bele. Hogy amikorbeindul az erjedés tudjon a gáz eltávozni de levegõ semi befelé. Kb 3hónap után megfodul. És lehet fõzetni. Fontos kis tûzön kõzölni a kifõzdésel. Nagyon finom a pálinkája. van
Én nem fõzök pálinkát, de érdekességként közreadom ezen ismereteimet.