Zöld dió befõtt

2014-06-30

sponsored links

Nálam is elkészült az idén. Már bánom, hogy nem szóltam idõben, de gyakorlott facebook olvasók is bizonyára látták a bejegyzést, melyben a zöld dió szedési idejére hívták fel a figyelmet és javasolták ezen befõtt elkészítését, ami kicsit macerás, de a végeredmény állítólag mindenkit kárpótol. Mi éppen a folyó partjára mentünk aznap a napi sétánkat letudni, aholis megláttam jó pár diófát. Be is gyûjtöttem egy nagy adagra valót, és elkezdtem a procedurát, ami összesen majdnem három hétig tart. Magára a végeredményre várnom kell még, mert állítólag az ízek karácsonyra lesznek teljesen készen, de meglehet, hogy az õsz folyamán már megkóstóljuk a készítményt.
A recept hozzávetõleges lesz, én nem mértem sem azt, hány kiló diót szedtem össze, így az ízesítés is szemre ment. Remélem nem rontottam el semmit, és mire oda kerülünk, hogy megbontunk egyet, gasztronómiai élvezetben lesz részünk. Ilyet még párom sem evett, és én sem, nagyon kíváncsi vagyok.

Hozzávalók:
zöld dió, amit június 24 elõtt be kell gyûjteni 
(ekkor még nincs a kemény kérge kifejlõdve)
fahéj
szegfûszeg
citromhéj
csillagánizs
kardamon
cukor
rum

Két héten keresztül a fûszerekre nem lesz szükségünk. 
A diókat villával megszurkáljuk. FIGYELEM, CSAKIS KESZTYÛBEN FOGJUNK EHHEZ A FELADATHOZ HOZZÁ!! Ha nem így tennénk, úgy járunk, mint én, úgy megfogta a dió a kezemet, hogy két hétig hiába síkáltam, dörzsöltem bármivel, nem múlt el a feketeség.
A diókat ekkor megmossuk, és egy nagy tálba halmozzunk, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi, letakarjuk és sötét hûvös helyen tároljuk. Két héten keresztül minden nap lecseréljük alatta a vízet.
Ha letelt ez az idõ, akkor átmossuk, és egy lábasba tesszük, felöntjük annyi tiszta vízzel ismét, ami ellepi, cukorral és a fûszerekkel ízesítjük. Én egy 5literes vödörnyi dióval rendelkeztem, ahhoz nem adtam 1 kiló cukrot, max felet.
Kevergetve felfõztem, majd hagytam a lábasban kihûlni. Másnap és harmadnap ismét felfõztem. Harmadnapra elkészítettem az üvegeket.
Harmadnap miután felforrt újra a szirupos dió, a diókat üvegbe szedtem, igyekezvén nem sok levet hozzászedni, minden üvegbe öntöttem kevés rumot, majd rászûrtem annyi szirupot, ami tökéletesen lefedte a diókat. Még forrón rátekertem az üvegekre a kupakokat, és fejjel lefelé száraz dunsztba tettem õket.
Másnap mehettek a polcra.

A végeredményre nagyon kíváncsi vagyok, de gondolom, hogy még állniuk kell a dióknak a rumos lében, és érniük kell.



Meglepõen puha a dió, félve vágtam ketté egyet, de a kés nem ütközött semmiféle akadályba. Ígéretes!





Folytats a blogon ... cheffeleseg.blogspot.com/2014/06/zold...

sponsored links

Keres?s