Zéphyre de veau, avagy borjúfelfújt királyi módra
sponsored links
A recept Margit román hercegnõ Carte regalã de bucate (Királyi recepteskönyv) címû könyvében jelent meg, amelyben összegyûjtötte az európai királyi családok kedvenc ételeit. A recepteken kívül egy-egy kis bemutató is van a könyvben azokról a személyekrõl, illetve királyi családokról, akiktõl a recepteket kapta, érdekes olvasmány nemcsak a receptek szempontjából.
Maga az étel nagyon egyszerû, teljesen hétköznapi hozzávalókból (mondjuk a borjúhús esetleg nem annyira hétköznapi), és könnyû elkészíteni is. Nekünk nagyon ízlett.
Zéphyre de veau
Hozzávalók 6 személyre: 30 dkg borjúhús, 20 dkg füstölt sonka (jambon), 15 dkg kemény sajt, 1 kis csokor petrezselyemzöld, 5 dkg vaj, 3 dkg liszt, 3 dl hideg tej, 3 tojás, 4 evõkanál zsemlemorzsa, só, bors, szerecsendió;
továbbá: vaj, zsemlemorzsa.
Elkészítése: A borjúhúst vékony szeletekre vágjuk, megszórjuk sóval és borssal majd megpároljuk, vagy ha szeretnénk, elkészítjük bécsi szeletnek. A vajat megolvasztjuk, beleszórjuk a lisztet, hagyjuk felhabzani, majd felöntjük a tejjel. Simára kavarjuk, majd sûrûsödésig fõzzük. Végül sóval, borssal és szerecsendióval ízesítjük, majd hagyjuk kihûlni. Kis kockákra vágjuk a borjúhúst meg a sonkát, lereszeljük a sajtot, illetve finomra aprítjuk a petrezselyemzöldet. A besamelhez adjuk a tojássárgáját meg a húsokat, a sajtot meg a petrezselyemzöldet, jól eldolgozzuk, utánaízesítünk sóval és borssal, majd óvatosan beleforgatjuk a tojásfehérjébõl vert kemény habot és a zsemlemorzsát. Kikenünk vajjal hat nagyobbacska szufléformát, megszórjuk morzsával, majd elosztjuk bennük az elkészített masszát kb. háromnegyedéig megtöltve a formákat. Tepsibe helyezzük õket, kb. 1 ujjnyi magasan vizet öntünk a tepsibe, és 180 fokra elõmelegített sütõben 20-25 percig sütjük, vagy amíg a felfújtak teteje aranybarnára nem sül. Azonnal tálaljuk.
Zéphyre de veau
Ingrediente pentru 6 persoane: 300 g carne de viþel, 200 g ºuncã afumatã (jambon), 150 g caºcaval tare, 1 legãturã micã pãtrunjel verde, 50 g unt, 30 g fãinã, 300 ml lapte rece, 3 ouã, 4 linguri pesmet, sare, piper, nucºoarã mãcinatã;
Alte ingrediente:unt, pesmet
Prepararea:Carnea de viþel se taie felii, se presarã cu sare ºi piper ºi se gãteºte la aburi sau se preparã ºniþel. Se topeºte untul, sa adaugã fãina, dupã care se toarnã tot laptele. Se amestecã ºi se lasã sã fiarbã pânã ce se îngroaºã. La final se asezoneazã cu sare, piper ºi nucºoarã. Se lasã la rãcit. Se taie cubuleþe carnea ºi ºunca, se rãzuieºte caºcavalaul, se toacã mãrunt pãtrunjelul. Se adaugã toate la sosul beºamel împreunã cu gãlbenuºurile ºi se amestecã bine. Albuºurile se bat spumã cu puþinã sare, dupã care se încorporeazã lejer în cealaltã compoziþie. Se mai potriveºte de sare ºi piper ºi se înglobeazã ºi cele 4 linguri de pesmet. Se ung cu unt ºi se presarã cu pesmet 6 forme mai mãriºoare de sufleu, ºi se umplu cu compoziþia rezultatã pânã la trei sferturi. Se aºazã într-o tavã, se toarnã în tavã apã de un deget ºi se introduce în cuptorul preîncãlzit la 180 grade. Se coc 20-25 minute, sau pânã ce sufleurile se rumenesc puþin deasupra. Se servesc imediat ce se scot din cuptor.